Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 19-26 февруари 2023

5
По линията в Гренландия
Снимка: Paweł Hałdaś

Поляците Марчин Томашевски (Marcin Yeti Tomaszewski) и Павел Халдаш (Paweł Hałdaś) осъществиха първото в историята зимно преминаване на бигуол маршрут в Гренландия. 700-метровата линия на Западния бряг, стената Oqatssut, е наречена “Fram“ (17 въжета, M5, A3) и е премината в периода 10-24 февруари, при температури, достигащи минус 40 градуса, и при пориви на ветровете със скорост над 100 км/ч.

Долу вдясно са палатките

Снимка: Paweł Hałdaś

Симон Гитл осъществи първия зимен соло траверс на веригата Villnösser-Geisler в Доломитите, състояща се от 12 скални игли. 38-годишният южнотиролец е прекарал 3 дни и две нощи сам в планината. Траверсът е направен в лек алпийски стил, като Гитъл е носел със себе си 18 килограма багаж - палатка, въже, спален чувал и печка. Симон Гитл е известен със своите соло изкачвания. Миналата година той осъществи първия траверс на Rosengarten skyline в Доломитите, изкачвайки всички основни върхове на масива в Северна Италия. 17-километровият траверс беше направен също за 3 дни, с 2 бивака. През 2019 г. италианският алпинист се срещна с българската публика в рамките на Банско филм фест.

Траверсът на Villnösser-Geisler

Илюстрация: Симон Гитл

Германецът Florian Wientjes изкатери световноизвестния боулдър „Off the wagon low” 8C+ във Вал Бавона, Швейцария. Първият, който решава боулдър проблема, е Шон Работу през ноември 2018 г., а след него категорията на трудност беше потвърдена от още двама топ катерачи от САЩ - Джими Уеб и Даниел Уудс. За Florian Wientjes това е първият преминат боулдър от тази категория. Миналото лято 26-годишният катерач успя да флашне известната „Amandla“ 8B+ в Rocklands, Южна Африка.

Florian Wientjes

Снимка: Xaver Quintus

В Хималаите започна пролетният сезон на експедициите. Очаква се тази година да има наплив от китайски туристи след отпадането на анти-ковид ограниченията от страна на Пекин. Осемхилядниците в Китай обаче остават затворени за чужденци. Достъп до Еверест откъм Тибет ще имат само китайци. Както вече съобщихме, този сезон ще има българско участие в експедициите в Хималаите. 64-годишният сливенски алпинист Господин Динев ще направи опит да изкачи 3 осемхилядника - Анапурна, Макалу и Дхаулагири. 


140 деца от 11 клуба от страната участваха в първото състезание по спортно катерене за сезона у нас - купа "Сърнена гора" в Стара Загора. То се проведе в края на миналата седмица, в дисциплините “боулдър” и “скорост”. В боулдъра децата от клуб "Алтиус" спечелиха 3 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала. На второ място се нареди клубът на "НСА” (3/2/2), а на трето - клуб "Чудните скали", Варна. В дисциплината “скорост” отново начело бяха децата от клуб "Алтиус", с 4 златни и 4 сребърни медала, следвани от домакините от клуб "Железник", Стара Загора и "НСА", София.

Следващата събота и неделя е Държавното първенство по ледено катерене и драй тулинг. То ще се проведе на Висулките край х. “Скакавица” в Рила, в дисциплините “скорост” и “трудност”.

---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна