Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Елица Петкучева

Снимка: evrika.org

Тя е носител на наградата за млад изобретател на фондация "Еврика" за 2022 год. Получава я като съавтор на изобретението "Метод за синтез на електрод за приложение като електрокатализатор за реакция на отделяне на кислород". При награждаването първите ѝ думи към журито бяха "Няма изобретение от един автор. Ние работим в колектив, в който всички са важни".

В момента Елица Петкучева е част от колектива на Департамента "Водородни и енергийни системи с полимерен електролит" – част от Института по електрохимия и енергийни системи при БАН. Ето какво казва за Елица неговата директорка проф. дхн Евелина Славчева "Тя е изключително позитивна, директна, с ясна цел какво иска да постигне… Изпълнена е с амбиция, която е с покритие. Не ме е разочаровала нито за миг със своята работа. Тя е изключително организирана и ако с нещо не може да се справи, идва и пита директно. И е от младите хора, които много четат, по темите, по които работи, винаги е подготвена в дълбочина. Мисля, че е един от бъдещите лидери на нашия Институт".

За самата Елица пък работата е на втори план. На първо място е семейството, което засега е само с две деца и едно на път.

Какво разказва за себе си Елица Петкучева – чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна