Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия иска да изгради три модулни ядрени реактора

Първият модулен реактор ще бъде разположен на територията на АЕЦ "Темелин"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешката държавна енергийна група ЧЕЗ планира да пусне първия си малък модулен ядрен реактор (SMR) след десетилетие и още два до 2040 г., предаде АФП.

Няколко европейски държави, включително Финландия и Швеция, които се стремят да увеличат производството на енергия на фона на нарастващото търсене на електроенергия в световен мащаб, обмислят SMR.

Световните цени на енергията се повишиха, след като Русия намали износа си на енергия в отговор на санкциите след нахлуването в Украйна.

В сравнение с конвенционалните ядрени реактори, SMRs са сравнително лесни за изграждане, защото системите и компонентите им могат да се сглобяват фабрично и да се транспортират като цяло до място за инсталиране.

Освен това те са по-достъпни от големите енергийни реактори и носят нисък риск от сериозна авария.

"Първият ще бъде пуснат в експлоатация около 2032 г., а другите два - през втората половина на 2040 г.", заяви пред АФП говорителят на ЧЕЗ Ладислав Криз.

Първият SMR ще бъде изграден в Темелин, една от двете ядрени централи на ЧЕЗ, които покриват около една трета от общото производство на електроенергия в Чешката република.

ЧЕЗ планира да изгради следващите 2 в сегашните си въглищни електроцентрали в стремежа си да премине от изкопаеми горива към по-екологични технологии.

Компанията заяви, че разглежда други места за бъдещи SMR, включително другата си атомна централа в Дуковани и няколко въглищни централи.

"Малките модулни реактори не са предназначени да заместят големите ядрени блокове", заяви в изявление членът на борда на директорите на ЧЕЗ Томаш Плескач.

"Те са допълнение към чешкия енергиен микс като удобен заместител на въглищните електроцентрали и големите топлоцентрали."

ЧЕЗ също така планира да пусне нов голям ядрен реактор в Дуковани до 2036 г.

В края на миналата година тя съобщи, че е получила оферти за изграждането на реактора от американско-канадската фирма Westinghouse, френската EDF и южнокорейската KHNP.

ЧЕЗ очаква да подпише договор за изграждане на реактора на стойност няколко милиарда евро (долара) с избрания участник през следващата година.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна