Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън: САЩ следят отблизо опитите на Русия да избегне западните санкции

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ осъществяват внимателен мониторинг относно усилията на Русия да избегне санкциите чрез Централна Азия, заяви във вторник държавният секретар Антъни Блинкън в Казахстан, подчертавайки опасенията, че Русия получава микрочипове и други технологии чрез внос от своите съседи, предаде Блумбърг.

Администрацията на президента Джо Байдън ще осигури допълнителни 25 млн. долара, за да помогне на държавите от Централна Азия да диверсифицират търговските отношения и маршрутите за износ, посочи още Блинкън в Астана, която е първата спирка на неговата визита тази седмица в Централна Азия и Индия.

Той говори след като се срещна с външните министри, които са част от така нареченото група C-5 на държави от Централна Азия, които отдавна разчитат на руската и китайската търговия. В С-5 влизат петте страни от Централна Азия - Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

"Ние наблюдаваме много отблизо спазването на санкциите и провеждаме постоянна дискусия с редица страни", каза Блинкън и добави, че САЩ са предоставили лицензи, които могат да помогнат на регионалните компании "да прекратят тези дейности и да намалят връзките си с Русия'.

"Ние подкрепяме страните от групата С-5, за да диверсифицират собствените си търговски отношения", отбеляза той.

Блинкън играе централна роля в усилията на САЩ да въздейства на други държави в опит за забавяне на военната машина на президента Владимир Путин чрез санкции. Увеличението на търговските потоци със съседите на Русия обаче може би е знак, че Москва е успяла да притъпи въздействието на някои от тези мерки.

Пътуването на Блинкън в региона е предназначено да демонстрира, че САЩ е надежден партньор, който може да помогне за подкрепа на страните в региона - преди това част от Съветския съюз, които се борят с високи цени на храните и енергията в резултат на войната в Украйна.

Казахстан не иска територията му да се използва за укриване на санкции, заяви казахският външен министър Мухтар Тилеберди, който говори с Блинкън на съвместен брифинг след тяхната среща.

Правителствата в региона приемат сериозно проблема, но проблемът е трудно да се наблюдава предвид митническия съюз с Русия и тъй като голяма част от дейността е от малките търговци, за разлика от големите компании, заяви висш представител от Централна Азия, който поиска анонимност, отбелязва Блумбърг.

Голяма част от рязкото повишение на данните за търговията се наблюдава при държави от Централна Азия, получаващи уреди и електроника директно от западните страни, а не чрез руски компании и дистрибутори, посочи източник на агенцията.

Наблюдава се по-специално силен скок на европейския износ на перални машини, хладилници и дори на помпи за кърма за съседите на Русия в Централна Азия, което предизвиква безпокойство, че Москва заобикаля санкциите.

Европейски представители заявиха, че се страхуват тези уреди да бъдат "разфасовани", за да бъдат лишени от компоненти като полупроводници, които могат да си проправят път към руската военна екипировка.

Докато германският износ за Русия спадна до 38% през периода от май до юли миналата година спрямо средния експорт за същия период между 2017 и 2019 г., в същото време германският износ се удвои в посока Армения и нарасна повече от три пъти в посока Киргизстан - тенденция, отразена в търговските потоци до Кавказ и Централен Азия, заяви по-рано този месец Европейската банка за реконструкция и развитие.

Армения, Киргизстан и Казахстан са в митнически съюз с Русия и Беларус като членове на Евразийския икономически съюз, който е конкурент на Европейския съюз. Според този съюз няма бариери, които пречат на тези стоки да бъдат преместени в Русия от страна на различните търговци.

Американските власти, наблюдаващи заобикалянето на санкциите обаче казват, че са оптимистични, че регион, който отдавна е интегриран икономически с Русия, показва някои признаци на отделяне.

САЩ отбелязаха известен напредък с предоставянето на лиценз на Каспийския тръбопроводен консорциум (Caspian Pipeline Consortium) за прехвърляне на казахски нефт на световните пазари и с някои местни руски дъщерни банки, които се трансформират в казахски банки, отбеляза Доналд Лу, американски помощник -държавен секретар за Южна и Централна Азия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна