Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС влиза в предизборната надпревара с амбиция да е част от редовен кабинет

Мустафа Карадайъ: Няма нужда нито от герои спасители, нито от митове, нито от изкуствени разделителни линии

Мустафа Карадайъ
Снимка: dps.bg

ДПС уверено тръгва към поредния предсрочен вот, без особени изненади. Делян Пеевски отново е водач на две листи, но във Варна ДПС няма да е с традиционния си водач на листата - Ерджан Ебатин, а издигна Филиз Хюсменова - министър без портфейл в кабинета на Симеон Сакскобурготски и бивш евродепутат. И на тези избори Движението е в стабилна позиция.

Партията, която не губи връзката си с избирателя и която предвидимо и целенасочено отстоява позиции без изненади отново ще е ДПС. От парламентарната си съдба досега ДПС остава фактор, който действа точно, умерено, но и не размазва образа си в неясна риторика, непредвидени ходове и залитания. Ето защо и сега ДПС е в кондиция и готовност за участие в изборите.

"Партията е в много добра кондиция и ще има много добри резултати. Очакваме най-малко 40 народни представители. Движението трябва да е част от управлението на страната. За нас червени линии представляват евроатлантическите ценности", подчертава заместник-председателят на движението Ахмед Ахмедов. 

Лидерът на партията Мустафа Карадайъ води листите на ДПС в Кърджали и Шумен. Дългогодишният народен представител на ДПС Делян Пеевски е първи в листите на Благоевград и Пазарджик. Така ясно се заявява, че въпреки списъците, идващи зад океана и въпреки проевропейската ориентация на партията, тя води ясна политика и отстоява своите си позиции. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира ситуацията още при регистрацията на движението за изборите в ЦИК:

"За 2 години ние още не видяхме факти по адрес на г-н Пеевски. Предвид върховенството на закона - невинен до доказване на противното, г-н Пеевски обжалва административния акт на държавния орган в САЩ. Има едни нарушители, които са доказани нарушители. Кръгът "Капитал" си има обръчи от партии, нали знаете?"

ДПС излиза с послание за преодоляване на политическата криза и диалог, а лидерът Мустафа Карадайъ посъветва да не се заиграва с изтъркани мантри за доброто и лошото:

"Мантрата да се преиграва на добри и лоши и да се рисува образа на опонента като лошия, ламята, дявола, черния, а от друга страна – аз, добрият, св. Георги, който ще победи ламята и като махна лошите, всичко ще се оправи - по този начин се изграждат митовете, по този начин стават нужни героите спасители. Ние в България трябва да сме си извлекли нужните уроци, които историята ни даде шанс да ги научим. Няма нужда нито от герои спасители, нито от митове, нито от изкуствени разделителни линии и противопоставяния."

Амбицията на ДПС, формулирана от Карадайъ, е "да е част от мнозинството, което ще излъчи редовния кабинет в 49-ото Народно събрание".

Едно е сигурно – каквото и да се случи на изборите, ДПС няма да понесе загуба, а ще остане възлов играч в предстоящия парламент.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна