Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордьорът по голове на едно световно Фонтен почина

Фонтен и Пеле на световното в Бразилия през 2014 г.
Снимка: Ройтерс

Френският футболист Жуст Фонтен, който е рекордьор по вкарани голове на финалите на едно Световно първенство (13) през 1958 година в Швеция, почина на 89-годишна възраст, съобщиха от семейството му, цитирани от Франс прес.

Нападателят, който има 21 мача и 30 гола за националния отбор на Франция, беше един от героите на Мондиала в Швеция, където "петлите" стигат до полуфиналите за първи път в историята си. В тази фаза на турнира Франция губи от тима на Бразилия с Пеле в състава си, но после печелят бронзовите медали.

През 2014 година на световното първенство в Бразилия той получи "Златна обувка" за постижението си от ръцете на Роналдо и Мишел Платини.

Фонтен има сравнително кратка кариера заради много контузии, които му пречат да направи по-големи успехи, като между 1956 и 1962 играе за Реймс. Той е бил футболист и на Ница. Четрикратен шампион на Франция е, като е печелил и два пъти Купата на страната. С Реймс играе финал за Купата на европейските шампиони, загубен от Реал Мадрид през 1959 година.

Фонтен е носител на ордена на Почетния легион във Франция.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна