Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на над 40 носии отбелязва 3 март в Царево

Старовремски одежди от най-различни краища на страната ще напомнят за българските традиции и дух

Изложба на над 40 български народни носии ще предложи възможност на жителите на Царево да се прехвърлят назад във времето. Тя ще се проведе от 10 до 14 ч. на втория етаж в местната автогара, където желаещите ще могат да разгледат колекцията на д-р Румяна Георгиева. Тя е лекар по професия, но нейното хоби от години е събирането на народни носии.

„Когато започнах да тренирам народни танци, разбрах, че искам да притежавам собствена носия“, казва тя. Д-р Георгиева започва да търси традиционно облекло от родния си Плевенски край, но междувременно се влюбва в българските носии изцяло. Години по-късно нейната колекция включва огромно разнообразие – от над стогодишни носии до новоушити, от всевъзможни български общности. Все още обаче ѝ липсват някои, като рядката малоазийска носия, които се надява в бъдеще да добави към останалите.

Начинанието да прави изложба започва през 2020 г., когато заедно с други колекционери организира подобно събитие в Историческия музей в Царево. След пандемията тя вече прави самостоятелна изложба, която вече се провежда за втора година. „Могат да бъдат огледани от всички страни, да се снимат и да се прочетат обяснителните записки към всяка носия“, допълва медикът.

За д-р Георгиева това е начин да пази родната памет. „Събирайки тези носии, преоткрих моя род“, казва тя и подкани българите да потърсят най-възрастните членове на фамилиите си, за да се докоснат до корените си чрез техните спомени.

„Това съхранява нашата памет, че сме древен, корав, издръжлив и мъдър народ“, завършва тя.

Чуйте повече в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!