Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад с близо 50% на руските приходи от петрол и газ през февруари спрямо година по-рано

Снимка: Reuters

Приходите от петрол и газ на Русия намаляха почти наполовина през февруари, след като западните ограничения върху нефта и нефтените продукти влязоха в сила, а износът на природен газ за Европа продължи да намалява.

Данъчните приходи от нефт и газ са се сринали с 46% през февруари спрямо предходната година до 521 милиарда рубли (около 6,91 млрд. долара), съобщи в петък руското Министерство на финансите. Постъпленията от суров петрол и петролни продукти, които представляват над две трети от приходите от енергийни данъци през миналия месец, са намалели с 48% до 361 млрд. рубли, показват изчисления на агенция Блумбърг.

Спадът на вноските в националния бюджет идва, след като цената на суровия петрол "Уралс", който е от ключово значение за руския износ, се продаваше със значителна отстъпка в сравнение с референтната стойност на петрол Брент. Европейският съюз забрани от 5-ти февруари на по-голямата част от вноса по море на суров петрол и петролни продукти от Русия, а Групата Г-7 наложи таван на цените на руските нефтопродукти.


Тъй като цената на петрола "Уралс" е средно малко над половината от стойността ѝ преди година, Русия се стреми постепенно да стесни отстъпката спрямо петрола Брент, която се използва за изчисляване на данъците, в опит да увеличи приходите на фона на западните санкции. Постъпленията от енергия представляват около една трета от средствата в руската хазна, която е под натиск на фона на нарастващите разходи за финансиране на войната в Украйна, отбелязва Блумбърг.

В същото време приходите от руски природен газ намаляха с почти 42% през февруари спрямо предходната година до 161 милиарда рубли, тъй като дори по-високите приходи от данъка за добив на минерали не успяха да компенсират загубите от експортните мита. Бюджетните приходи от износни мита за газа спаднаха с цели 81% до 40 милиарда рубли, след като националният газов гигант "Газпром" намали тръбопроводните потоци на синьото гориво към Европа, а цената значително спадна на фона на по-топлото от обичайното зимно време.

Постъпленията от данъка за добив на газ пък нараснаха с 86% до 121 милиарда рубли, печелейки от временното увеличение на данъка за "Газпром" с 50 милиарда рубли на месец за периода 2023-2025 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени