Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да подкрепим жените и момичетата в риск от насилие чрез първата онлайн платформа в България "План Z. Вдигни очи!"

8 жени за 8 март

Зонта клуб „Света София“ ще ви срещне с 8 удивителни българки в навечерието на женския празник

Снимка: VIA Consulting Team

В навечерието на Международния ден на жената Зонта клуб „Света София“, част от Зонта Интернешънъл ще ви срещне с житейските и професионални истории на 8 удивителни българки: Мира Добрева, Петя Лалева,  Тюркан Тюркер, Петя Колчева, Мария Касимова – Моасе, Гергана Стоянова, Христина Станева и Ирена Милянкова.

С този вдъхновяващ разговор за силата да помагаш и да продължаваш напред Зонта клуб „Света София“  ви кани да подкрепим жените и момичетата в риск от насилие чрез първата онлайн платформа в България "План Z. Вдигни очи!"

 1 на всеки 3 жени по света са преживели физическо и/или сексуално насилие.

 30 000 жени годишно или 82 на ден са убити от интимен партньор.

39 000 момичета под 18 г. възраст стават булки всеки ден (всяка минута 23 момичета са омъжени насила).

8 март се отбелязва от Зонта Интернешънъл и като Ден на жълтата роза – един от символите на  организацията. Зонта празнува по цял свят постиженията на жените и е солидарна с всички онеправдани. 8 март е Зонта денят за размисъл и съпричастност.

8 млади художнички, ученички в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София: Оля Телалим, Анжелина Лян, Елица Димитрова, Мина Сапаревска, Йоана Славчева, Севделина Спасова, Дани Казашка, Зара Здравкова, ще дарят 8 свои картини в подкрепа на жените в риск от насилие.

На  7 март от 19.00 часа в централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“на благотворителната среща в полза на платформата "План Z. Вдигни очи!". Тя е създадена от Зонта клуб „Света София“ и предлага специализирани, анонимни консултации на момичета и жени в риск от насилие.


Зонта Интернешънъл, създадена на 8 ноември 1919 г., днес е най-голямата неправителствена правозащитна организация, за овластяване на жените, от 1969 с генерален консултативен статут в Икономическият и социален съвет на ООН, а от 1985 с най-високия  I клас статут в Комисията по статута на жените в ООН. Зонта работи на всички континенти в 62 държави по света. Зонта идва в България през 1995 г. Днес у нас работят 8 Зонта клуба в градовете София (2), Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Бургас, Русе, Варна

„Зонта казва НЕ“ на насилието:

Зонта Интернешънъл работи за свят, в който правата на жените са признати за човешки права и всяка жена може да разгърне пълния си потенциал. В такъв свят жените имат достъп до всички ресурси и никоя жена не живее в страх от насилие. Насилието срещу жени и момичета е едно от най-разпространените нарушения на правата на човека и е глобална заплаха.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна