Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговците на суровини отчетоха брутна печалба от над 100 млрд. долара през 2022 г.

Снимка: Алами/Ройтерс

Търговците на суровини вероятно са отбелязали рекордна брутна печалба от 115,6 милиарда долара през миналата година поради нестабилността на пазарите, предизвикана от войната на Русия в Украйна, сочи нов доклад, цитиран от агенция Блумбърг.

Ако бъде потвърдено от данните за годишните печалби на търговските компании - много от които все още не са публикувани - това ще означава ръст от 61% спрямо предходната година, отбелязва в проучването консултантската фирма Оливър Уайман (Oliver Wyman).

Вторичните пазарни трусове от започналата руска инвазия в Украйна преди малко повече от година изстреляха рязко нагоре цените на суровините - от енергията до металите и зърнените култури. Тази нестабилност, заедно със западните санкции и експортните ограничения, създадоха възможности за арбитраж за търговците, тъй като бяха преначертани маршрутите на световните енергийни и хранителни доставки.

"Търговските фирми, които прекараха години в разработването на техните портфейли, гъвкава култура и опит, бяха в добра позиция да се справят с нарушените доставки и да поддържат стоковия поток", се казва в проучването, като не се изброява отделни фирми.


Според доклада приходите в индустрията са се утроили приблизително от 36 млрд. долара през 2018 г.. Брутните печалби на независими търговски къщи далеч надминаха останалите в сектора. За първи път анализът на консултантската компания раздели числата на хедж фондовете в отделна секция.

"Хедж фондовете повече или по-малко напуснаха стоковите пазари след 2010-2011 г., но през последните две-три години те наистина изградиха своите възможности за завръщане на пазара, и то доста успешно", отбеляза Ернст Франкъл, който ръководи глобалния отдел на фирма за търговия със стоки и рискови практики.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени