Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български екипажи в челните места на офроуд феста "Кърджали 4х4 2023 - Голямото завръщане"

Снимка: varnautre.bg

Състезатели от България, Гърция, Румъния и Казахстан спечелиха челните места в крайното класиране на офроуд феста „Кърджали 4х4 2023 - Голямото завръщане”.

В него се включиха над 90 участници от България, Гърция, Турция, Румъния и Казахстан. В продължение на три дни състезатели със 70 автомобила и 21 с ATV- преодоляваха различни по трудност и дължина трасета в региона с джипове, мотоциклети, АТV и бъги. Днес кметът на Кърджали инж. Хасан Азус също се включи в надпреварата, с демонстрационна обиколка на 4 км. трасе до т.нар. "водно огледало". През днешния ден на състезанието един от автомобилите се преобърна, но за щастие повредите бяха само по колата и нямаше пострадали.

За всички състезатели кърджалийският фест е първи кръг  от първенството „Bulgaria Trophy Challenge” и Националния Cross Country шампионат. Състезателите мереха сили в девет класа в три основни категории – Rally; Standard и Trophy.

В категория Rally най-добри в клас Т1 бяха Владимир Шопов и Николай Руменов. В клас Т2 първи в крайното класиране са Емил Димитров и Андон Андонов, а в клас Т3 първи бе екипът Влади Велкова и Илиян Георгиев.

В категория Trophy клас Proto най-добрите в състезанието стана румънският екип Паску Михаил и Бубу Джордж, а в клас Modified отличието отиде при Христо Белухов и Асан Кушлов. 

В категория Standard при S+първото място зае екипът Диан Стоева и Динко Тодоров. При SH като най-добри в крайното класиране се подредиха Илия Тошев и Никола Иванов, а при SL – Иван Попов и Алекс Попова.

Най-добри при състезателите с ATV състезанието определи Динко Вълев при Hobby и Славян Тодоров при Expert.

Сред класиралите се на челните места имаше гръцки екипи и участници от Казахстан. Екипът на Статис Харалмбидис и Джордж Харалмбидис зае второто място в категория Standard при S+. Сънародниците им Панос и съотборникът му Рулис Цекмесоглу завършиха състезанието трети в категория Trophy клас Proto. Отново в Proto втори се класираха състезателите от Казахстан Станислав Граз и Алекс Пивчаев.

Тази година освен впечатляващите машини и спортен хъс на състезателите, атрактивно бе участието на 6 деца по на 6 години с „бензин в кръвта“, както се изрази директорът на състезанието Тодор Христов. Те са деца на състезатели и показаха своите умения с ATV-та. При тях също имаше класиране. В категрия Mini Junior купата отиде при Владимир Захариков, a в категория Junior отличието бе за Боян Бойков.

„Кърджали 4х4 2023 – Голямото завръщане” като офроуд състезание се провежда в родопския град за осми път. Мотонадпреварата се завръща след две годишно прекъсване заради ковид пандемията. Организатори на събитието са община Кърджали и Автомобилната федерация на България.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна