Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша ще търси компенсация от Русия за спрените петролни доставки

Даниел Обайтек, изпълнителен директор на PKN Orlen
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямата полска рафинерия - PKN Orlen ще поиска компенсация, след като Русия спря доставките на петрол за Полша през тръбопровода "Дружба" в края на февруари, заяви в понеделник главният изпълнителен директор на компанията Даниел Обайтек, но без да дава повече подробности.

"Руснаците спряха да доставят петрол за Полша, така че сега ще предприемем правни действия и ще поискаме искове", каза той пред частното Radio Zet, предаде Ройтерс. Той обаче отказа да определи стойността на потенциалната компенсация, като само посочи, че не може да обсъжда подробности за фирмените договори.

Миналия март Полша обеща да спре да използва руски петрол до края на 2022 г., когато изтече дългосрочния договор на PKN с "Роснефт". Полската рафинерия обаче има споразумение с друга руска нефтена компания - "Татнефт" (Tatneft), което изтича през 2024 г.

Миналата седмица премиерът на страната Матеуш Моравецки каза, че Полша ще намали вноса на петрол от Русия до почти нула през февруари-март от около 10% от петрола, рафиниран от PKN в началото на 2023 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна