Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Евгени Станимиров:

Първата в Европа дълбокотехнологична иновационна долина е създадена във Варна

проф.д-р Евгени Станимиров
Снимка: Радио Варна

Първата в Европа дълбокотехнологична иновационна долина е създадена във Варна. Това съобщи проф. Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет. Сега на Стария континент има още осем такива, уточни проф. Станимиров.

Той допълни, че на 23 и 24 юни във висшето учебно заведение ще се състои мащабен форум, в който участие ще вземат представители на всички предприемачески екосистеми в Европа. "За да може да излезе нашият дълбокотехнологичен иновационен порт с готова концепция за това как предстои да се развива", каза още ректорът на университета.

Проф. Евгени Станимиров участва в работна среща с представители на неправителствени организации, на бизнеса и с университетски преподаватели, по повод подготовката на града за престижното събитие.

"Идеята на тези долини е да интегрират местния капацитет между университети, изследователски центрове, бизнес, НПО, да се получи подкрепата на местни власти, на правителство и да се развие капацитетът чрез привличане на инвестиции", каза още Станимиров.

2023-а е годината за развитие на капацитети и мрежи, а от 2024 г. предстои финансиране за долините, съобщи той.

Подробностите чуйте в звуковия файл:



По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна