Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анахид Тачева "възкръсна" в изложба

От днес до 15 март в Vivacom Art Hall Oborishte 5 може да видите изложбата "Анахид" на художничката Силвия Богоева.

Анахид Мелкон Тавитян или Анахид Тачева е жената, която мнозина помнят от малкия екран. Посвещава професионалния си живот на телевизията, с грация, присъща на водещ, който се превръща в символ на професионализъм и изтънченост. През далечната 1962 г. Анахид става първата жена, говорителка в националната телевизия. Цели 28 години тя е женското лице на телевизията, остава в историята не само като красива водеща, но и като изтъкнат професионалист с една от най-дългите кариери в национален ефир.

Но Анахид е много повече от това. Повече от четвърт век нейният лик служи за изграждането на женския образ. Лице, оставило отпечатък върху десетилетия зрители. Иконичното ѝ присъствие и стил я превръщат в ролеви модел на поколения български жени от няколко генерации. В този смисъл Анахид Тачева е събирателен образ на медийната жена в периода от 1960 до 1990 г.


Изложбата “Анахид” е повод не само да си спомним за невероятната Анахид Тачева, която ни напусна през 2022 г., но и да осмислим нейния образ като събирателно на женственост и социална ангажираност, през призмата на медийната ѝ публичност.

Силвия Богоева е родена на 17 октомври 1990 г. в София.

През 2010 г. завършва специалност "Метал" в Национално училище за приложни изкуства "Св. Лука", София.

След това завършва Национална художествена академия, София през 2014 - бакалавър специалност "Порцелан и стъкло" и 2016 - магистър, специалност "Живопис" в ателието на Ивайло Мирчев и Десислава Минчева.


Снимки: Ани Петрова


По публикацията работи: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна