Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестокласникът Никола, който загаси пожар в Бургас: Пак бих помогнал /ВИДЕО/


Шестокласникът Никола Байкушев, който загаси пожар до езерото Вая в Бургас пренася между 150 и 200 кофи с вода, за да го потуши.  Борбата с огъня продължава два часа. 

Ученикът съветва връстниците си и по-възрастните да не остават равнодушни при такива бедствия. 

В неделя следобед Никола кара колело, когато забелязва огън в тръстиките до езерото Вая, което е защитена зона. Местността е труднодостъпна и там пожарен автомобил трудно би влязъл. Вика баща си, сменя обувките вкъщи, взима кофа и без да се колебае започва да гаси пламъците. Налива вода от близка тръба и се връща пак и пак.

„Може би бяха 100-150 пъти, може и 200, не съм ги броил, защото аз бягах, отивах-връщах се. И така много пъти. Изведнъж огънят започна да си прави тунели под земята, избиваше на най-различни места“  

Пламъците са три-четири пъти по-високи от 12-годишното момче. След около два часа те са загасени. На другия ден Никола отново идва да провери дали има неугаснали огнища. И днес отново би постъпил по същия начин.

Винаги бих го направил, колкото и да е голям пожара, ако ще цяла къща да гори, пак бих го направил. При такива ситуации обаче трябва да има и възрастен" 

И съветва връстниците си и по-големите от него:

„При подобни ситуации да предприемат някакви мерки за овладяването им. Ако те виждат, че не могат да се справят - да се обадят на телефон 112. Има различни хора, има хора, които просто биха гледали пожара, има други, които биха го подминали - това не е добра постъпка. 

Ако имат възможност да спасят човешки живот нека го направят“ 

Никола има мечта и е следва безотказно. Един ден се вижда като пилот – първо военен, после в гражданската авиация.  

Повече чуйте в интервюто с Никола:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна