Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС постигна споразумение за ограничаване на енергийното потребление с 11,7% до 2030 г.

Снимка: Алами/Ройтерс

В петък Европейският съюз постихна споразумение за намаляване на крайното потребление на енергия в единния блок с 11,7% до 2030 г. - цел, която според евродепутатите ще помогне в борбата с изменението на климата и ще ограничи използването на руски изкопаеми горива в Европа, предаде Ройтерс.

Споразумението беше договорено след продължили цяла нощ преговори между преговарящите от страните от ЕС и Европейския парламент.

Постигането на целите ще изисква от държавите да реновират милиони сгради, за да губят по-малко енергия. Тъй като повечето европейски сгради се отопляват с изкопаеми горива, политиката е от решаващо значение за усилията на ЕС за борба с изменението на климата.

"Това ще означава истинска промяна в полза на климата и в ущърб на Путин", посочи Нилс Фулсанг, водещият преговарящ на европарламента.

Преговарящите се съгласиха, че потреблението на енергия от крайни потребители в ЕС като домакинства и предприятия през 2030 г. трябва да бъде с 11,7% по-ниско от очакваното потребление към тази дата. Споразумението обаче не достигна целта за намаление с 13%, която ЕК сметна преди година, че ще трябва да помогне на страните от ЕС да се откажат от руските изкопаеми горива по-бързо, след като Москва нахлу в Украйна.

"Споразумението подобрява текущата директива за енергийна ефективност, но не до степента, необходима за постигане на целите на REPowerEU", заяви Ариана Витали, генерален секретар на Коалицията с нестопанска цел за енергийни спестявания, имайки предвид целите на ЕС да се откажат от руските изкопаеми горива до 2027 г.

Европейският парламент настояваше за по-висока цел от 14%, докато някои страни от ЕС настояваха за по-ниска цел от 9%, какво беше и първоначалното предложение на ЕС от 2021 г., което обаче беше променено след нахлуването на Русия.

Заложената цел ще бъде правно обвързваща. Държавите ще определят свои собствени необвързващи национални цели, но ако те не достигнат общата цел за намаление с 11,7%, то тогава Европейската комисия ще ги коригира.

От 2024 до 2030 г. страните ще трябва да спестяват средно 1,49% от крайното потребление на енергия годишно. Държавите ще трябва да ускорят обновяването на обществени сгради, като реновират най-малко 3% от общата площ на тези сгради всяка година.

Сега постигната сделка ще отиде в европарламента и в отделните страни членки на ЕС за окончателно гласуване.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна