Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПСЖ кандидат за закупуването на "Стад дьо Франс"

"Стад дьо Франс"
Снимка: Архив

Футболен клуб Пари Сен Жермен ще участва като кандидат за покупката на "Стад дьо Франс", обявена от държавата, твърди вестник "Екип". Продажбата на спортното съоръжение трябва да се състои през лятото на 2025 година.

След като преговорите с кметството на Париж за евентуалната покупка на "Парк де Пренс", който е историческият стадион на ПСЖ, са в мъртва точка, клубът се позиционира като евентуален купувач на "Стад дьо Франс", който има капацитет от 80 000 места и цената му според държавата е 647 милиона евро.

Държавата публикува на 7 март две оферти за "Стад дьо Фрас", като едната е за нова концесия, а кандидатите трябва да подават документи до 27 април в 12:00 часа.

Стадионът, който бе построен за Световното първенство през 1998 година, е управляван досега от две гигантски компании - "Винси" и "Буиг".

ОТ ПСЖ искаха да започнат реконструкция на "Парк де Пренс" и да увеличат капацитета му от 47 000 на 58 000 места, като това би струвало 500 милиона евро. Според катарските собственици на клуба, това е възможно само ако ПСЖ купи спортното съоръжение, но от кметството на Париж не показват желание да го продадат.

Вариант №1 за ПСЖ остава купуването на "Парк де Пренс", въпреки че кметът на Париж Ан Идалго заяви, че стадионът "не се продава".

Вторият вариант е клубът да купи "Стад дьо Франс" и да го реконструира като "истински футболен стадион". При този вариант обаче клубът все пак трябва да го споделя, защото според офертата "следващите 25 години" там ще продължат да се провеждат мачове на националните отбори по футбол и по ръгби на Франция. Може да има организация и на други големи събития - финали на евротурнири по футбол и ръгби, европейското първенство по футбол, световни първенства по футбол и ръгби.

А третата възможност е ПСЖ да построи нов стадион, който да е в близост по Париж или в западната част на града - в Поаси, където ще се намира бъдещият тренировъчен център на отбора.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна