Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на енергийните цени в Европа на фона на проблеми с доставките във Франция

Снимка: Алами/Ройтерс

Европейските енергийни цени скочиха в петък на фона на опасенията относно ядрените мощности на Франция и смущенията, дължащи се на масовите стачки в страната, както и заради късния зимен студ в някои части на стария континент, съобщава Блумбърг.

Априлските фючърси на природния газ на нидерландския хъб TTF поскъпнаха в рамките на деня с над 21% към 53 евро за мегаватчас, отбелязвайки най-драстично повишение от юни 2022 г. насам и достигайки най-високи цени нива от средата на февруари тази година.

В същото време енергийните цени във Франция за година напред сочиха с 16% към 205,75 евро за мегаватчас  - най-солидно поскъпване от шест месеца насам.

Търговците следят отблизо енергийния пазар за всякакви потенциални фактори, които биха могли да повлияят на цените на газа и електроенергията, след като наскоро и двете се сринаха. Дефекти, открити в два френски ядрени реактора, породиха опасения за дългосрочното здраве на ядрената енергетика на страната, докато стачките срещу пенсионната реформа могат да прекратят работата на енергийните съоръжения през следващата седмица.

Четирите френски терминала за втечнен природен газ остават блокирани заради стачка, която се очаква да продължи до 14 март.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Въпреки, че и в петък Франция беше нетен износител на електроенергия благодарение отчасти на силното производство на вятърна енергия, стачки в съоръженията на Electricite de France ограничиха капацитета на енергийния гигант с 11,2 гигавата по-рано тази сутрин. Работниците на компанията също така планират да стачкуват отново следващата седмица, което ще засили трусовете на енергийния пазар.

Отделно тази седмица EDF обяви, че е открила нови дефекти в два ядрени реактора, които са били спрени за поддръжка и ремонт. Това поднови опасенията, че производството на електроенергия от страна на компанията ще остане до голяма степен ограничено тази година след спада през 2022 г.

Енергийните търговци очакват допълнителни новини както за реакторите, така и за хода на стачките, които засягат енергийния сектор на страната, като рафинерията на TotalEnergies удължи стачните си действия до вечерта на 16 март.

Проблемите във Франция се случват на фона на по-студено време в Северна Европа, особено в скандинавските държави и Обединеното кралство, което повишава търсенето на енергия..

Въпреки че Европа има по-високи от нормалното газови запаси, рязкото застудяване води до изпомпване на синьо гориво от газохранилищата в края на сезона. Пазарът е фокусиран и върху търсенето на втечнен природен газ в Азия, която ключов конкурент на Европа за жизненоважното гориво.

Неотдавнашният спад на LNG цените под 50 евро за мегават час близо до нивото от 40 евро/MWh доведе до повишена активност от вносители, включително от китайски купувачи.

Междувременно Великобритания възобнови износа на газ за континентална Европа чрез интерконектора си с Белгия, след като потоците бяха спрени за няколко дни на фона на прекъсвания в Обединеното кралство.

Графика на цената на тока във Франция (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна