Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фич" прогнозира по-добър глобален растеж от 2% през 2023 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последния си доклад за глобалните икономически перспективи кредитната агенция "Фич" (Fitch Ratings) прогнозира, че световният растеж за 2023 г. се е подобрил "значително от декември насам".

"Подобрението в краткосрочната перспектива отразява повторното отваряне на Китай след отмяна на строгите Covid ограничения, значително облекчаване на европейската криза с природен газ и изненадваща краткосрочна устойчивост на потребителското търсене в САЩ", се отбелязва в новия доклад на агенцията.

Новата прогноза на "Фич" за световния икономически растеж вече възлиза на 2% в сравнение с 1,4% през декември 2022 г. Растежът в Съединените щати и Европа беше ревизиран нагоре съответно от 0,2% на 1% и от 0,2% на 0,8 на сто. За Китай кредитната агенция вече прогнозира растеж на БВП с 5,2% при декемврийска оценка за експанзия от 4,1 на сто.

Въпреки това главният икономист на Fitch Ratings Брайън Култън предупреди, че негативното въздействие на повишенията на лихвените проценти тепърва ще става "по-видимо върху реалната икономика“. Поради тази причина "Фич" преразгледа надолу прогнозата си за световния икономически растеж през 2024 г. до 2,4% от оценката за повишение с 2,7%, направена в края на миналата година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна