Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Феноменален успех за "Всичко, навсякъде, наведнъж" на 95-ите награди "Оскар"

6
Екипът зад големия победител на "Оскар"-ите - "Всичко, навсякъде, наведнъж".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Феноменален успех за "Всичко, навсякъде, наведнъж" на 95-ите награди "Оскар". Нестандартният филм грабна седем статуетки, включително най-престижната за най-добър филм на годината.

Ексцентричната научно-фантастична комедийна драма за собственичка на пералня, която се бори със суперзлодей в паралелни вселени, оправда прогнозите и стана най-добър филм именно защото е много различен. 

Мишел Йео взе "Оскар" за най-добра главна женска роля за изпълнението си във филма и стана първата азиатска актриса с отличието. 60-годишната Йео подчерта: 

„Мечтите се сбъдват. И, дами, не позволявайте да ви казват, че вече не сте в разцвета си!“ 

Режисьорското дуо Даниел Куан и Даниел Шайнерт също триумфираха с приза. Лентата грабна и статуетка за най-добър оригинален сценарий.

„Режисьорът е нищо без невероятен актьорски състав и екип. Ако филмът ни е велик и гениален, то е защото те имат гений и величие в душите и сърцата си и са ги вложили в лентата ни. Щом започнахме да изследваме по-задълбочено мултивселената, осъзнахме, че тя е ужасна за представяне в повествование или филм, защото идеята за безкрайните възможности обезсмисля сюжета. Стори ни се едновременно забавно и странно и се запитахме можем ли да направим филм, който поставя ребром този проблем“, казаха режисьорите на големия победител на тазгодишните награди.

Мишел Йео/ЕПА/БГНЕС

Къ Хуей Куан стана най-добър актьор в поддържаща роля, а  Джейми Лий Къртис взе първия "Оскар" в кариерата си в дамския еквивалент на наградата отново за изпълненията си във „Всичко, навсякъде, наведнъж“. 

Джейми Лий Къртис/ЕПА/БГНЕС

Завърналият се след 12-годишна пауза Брендън Фрейзър получи наградата за най-добър актьор в главна мъжка роля за „Кит“. Драмата беше отличена и за най-добър грим. 

Брендан Фрейзър/ЕПА/БГНЕС

„Това е най-изискващият филм, в който съм играл. За мен Чарли е най-големият герой, в когото имах късмета да се превъплътя. Има изключителен кураж да се защити и да види доброто у другите. Надявам се филмът да промени мнението на хората", коментира актьорът.

Военната драма "На Западния фронт нищо ново" по едноименния роман на Ерих Мария Ремарк, спечели статуетки за най-добра кинематография, най-добър чуждестранен филм и най-добър саундтрак. 

Филмът "Навални" - за опита за отравяне и последвалия арест на критика на Кремъл Алексей Навални, в чието създаване участва българският разследващ журналист Христо Грозев – е победителят в категорията за документален пълнометражен филм. 

Екипът създал филма за Навални, Христо Грозев е вляво на снимката/Ройтерс

Българско участие има в екипа на индийския филм "Да танцуваме", отличен с награда за най-добра песен. Тодор Лазаров, освен в създаването на творбата, е съдействал и за снимки в България.

 "Аватар: Природата на водата" очаквано спечели в категорията на най-добри визуални ефекти. 

Водещ на шоуто за трети път беше комикът Джими Кимъл, а сред най-коментираните въпроси бе смяната на традиционния червен килим с такъв в цвят шампанско, което се случва за първи път от 62 години. 

Водещият на церемонията Джими Кимъл/Ройтерс

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени