Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Грозев спечели "Оскар" за документален филм заедно с екипа зад "Навални"

Режисьорът на "Навални" Даниел Роър при получаването на наградата: "Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският разследващ журналист Христо Грозев заедно с екипа на филма “Навални” спечели “Оскар” в категорията “Документален филм”. Месец по-рано лентата беше отличена и с авторитетната британска награда БАФТА, но издирваният от Русия българин тогава не беше допуснат до церемонията от съображения за сигурност.

Ние дължим толкова много на Христо Грозев – нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история”, обърна се към него в театър “Долби” в Лос Анджелис режисьорът на “Навални” Даниел Роър. Разследващият журналист и част от семейството на руския опозиционен лидер Алексей Навални, въдворен от Кремъл в наказателна колония, също излязоха на сцената при връчването на наградата.

Съпругът ми е в затвора, защото е казал истината и защитава демокрацията. Алексей, мечтая за деня, в който ти и нашата страна ще бъдат свободни”, заяви от тази световна трибуна Юлия Навалная.

Наградата “Оскар” е прагматично полезна – коментира по-късно пред бТВ Христо Грозев. – Сега филмът ще бъде гледан от поне още 20 млн. души. Това означава, че зрителите ще бъдат запознати с фактите, които изнасяме в този филм: Русия има програма за убийство и елиминиране на собствените си граждани, на всички, които имат смелостта да тръгнат против властта или да се кандидатират за президент.”

“Навални” проследява заговора за отравянето на руския опозиционен политик на 20 август 2020 г. и ролята на Кремъл в опита за неговото убийство. “Филмът беше в голяма степен български – идеята е българска, голяма част от финансирането в началото беше мое”, каза още Христо Грозев, който се занимава с разследвания на руските тайни служби от 2014 г. Той обясни пред Нова тв, че лентата е снимана в пълна тайна заради постоянното следене и опити за дезинформация от страна на Русия.

От данни, които съм получил от близки до Путин хора, разбрах, че след като е гледал филма, той е бил вбесен. Предполагам, че филмът има връзка с опасността за живота ми”, подчерта разследващият журналист. Попитан дали се страхува, той отговори, че не изпитва това чувство: “По-скоро въпросът е да избягвам опасностите, за да мога да продължа да правя това, с което се занимавам, по-дълго.”

Други българи, които са се докосвали до наградите “Оскар” във времето, са актьорът Димитър Маринов – участвал във филма “Зелената книга“ на режисьора Питър Фарели, Георги Боршуков за визуалните ефекти в “Матрицата”, Владимир Койлазов за цялостен принос в категорията “Научни и инженерни технологии”. Режисьорът на каскади Тодор Лазаров пък е първият българин, който спечели престижно отличие от Асоциацията на холивудските критици.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!