Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС обмисля мерки за ограничаване на достъпа на Китай до високи технологии

Валдис Домбровскис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз обмисля нови мерки за ограничаване на начина, по който компаниите от ЕС инвестират в производствени мощности в чужбина, заяви за "Файненшъл таймс" Валдис Домбровскис - зам.-изпълнителен председател на ЕК и еврокомисар по търговията. Този ход идва в отговор на опасенията, че Китай и други "конкуренти" могат да придобият авангардни технологии от Запада.

Въпреки че все още съществуват т.нар. "реекспортни вратички", ЕС вече забрани на компаниите си да продават стоки, които могат да помогнат на въоръжените сили на Русия във военната ѝ операция в Украйна.

Новите мерки ще дойдат на фона на натиска от страна на Вашингтон върху неговите съюзници да следват наложените от тях забрани за износ на чувствителна технология към Китай. След месеци на директни преговори с администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, Нидерландия заяви през миналата седмица, че ще забрани най-модерните машини за приготвяне на силициеви чипове да достигнат до Китай.

Белият дом работи по законопроект, който би създал Агенция за скрининг на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) с тесен обхват за предотвратяване на офшорни производството, след като Конгресът на САЩ досега не успя да се споразумее за текст с по-широк обхват.

"Изходящият контрол на инвестициите е другата страна на монетата на контрола на износа", каза Домбровскис. "Тъй като можете ефективно да забраните износа на така наречените технологии с двойна употреба, което ние направихме, например, за да предотвратим подхранването на военната машина на Русия, но това все още оставя място за изтичане на чувствителни технологии чрез инвестиции на място".

"Така че се нуждаем от дискусия за целия ЕС за това как да уловим това възможно заобикаляне по начин, който постига желания резултат, но същевременно се съобразяваме с всички непредвидени последици за финансовите пазари и върху собствената инвестиционна среда на Съюза", добави той.

"Файненшъл таймс" цитира неназовани европейски длъжностните лица, които признават, че плановете са на ранен етап и могат да отнемат години, за да се приложат с оглед на скептицизъм сред някои държави членки на ЕС. Така например държави като Нидерландия и Германия искат да запазят дълбоките си икономически връзки с Китай.

През 2020 г. новите правила задължават правителствата да уведомят Брюксел за входящи ПЧИ, които могат да застрашат сигурността или обществения ред.

През 2021 г. държавите членки са подали 414 известия съгласно Регламента за скрининг на ПЧИ в Комисията, 10 на сто от над 4000 трансакции в ЕС през същата година, според годишен доклад, цитиран от финансово издание.

Домбровскис също така заяви, че ЕС се нуждае от по-добър съвместен подход за контрол на износа, особено тъй като международните форуми, които се използваха за прилагане на правилата, са блокирани от присъствието на Русия.

"Ние се сблъскваме с бързо развиваща се геополитическа и технологична среда, характеризираща се с нови рискове. Те идват от "нововъзникващите" технологии като полупроводници от висок клас, Изкуствен интелект (AI), квантови и биотехнологии", заяви латвийският политик.

"В същото време настоящите подходи за контрол на износа в ЕС са под натиск. Събитията в Украйна също така подчертаха риска от това, държавите членки да приемат национални контролни мерки без много координация да се справят с належащите си съображения за "национална сигурност", посочи той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна