Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Игнатова: Фентъзито за мен е приказна история, която всеки може да сподели

2
Валентина Игнатова
Снимка: Иван Русланов

Валентина Игнатова е един от "повелителите" на българското фентъзи. Родена е в Плевен. Магистър е по управление на образованието. Организира конгресни мероприятия, обучения, конференции. Тя е автор на първата част от поредица. "Заветът: Стихия в кръвта".

В поредицата се разказва историята на Кирил и приятелите му, които попадат на древен магически свят в село Бяла Гела. Историята се появява в разгара на пандемията, което възпрепятства официалната ѝ премиера. Това обаче не ѝ пречи да достигне до сърцата на десетките читатели, с които Валентина и екипа организират малки срещи – представяния. 

На въпроса какво е необходимо обаче за организиране на един фентъзи свят, в "Нощен Хоризонт" на БНР Валентина Игнатова сподели:

"За мен фентъзито е приказна история, приказка, чийто чар се крие в това да изживееш нещо, което не очакваш да се случи в реалния живот. Това е преживяване далеч от битовизма, място, което разтоварва душата.

Младата авторка сподели също, че всеки трябва да има очи да вижда красивото около себе си, да го съпреживява, ако може да го доразвива, за да направи света по-добър.

"Това за мен е фентъзито. Опит да направиш нещата по-добри – дали да ги напишеш, да ги прочетеш или филмираш...

Избрах тази форма за писане малко несъзнателно...защото исках да опиша история, която самата аз исках да преживея", каза още в "Нощен Хоризонт" Валентина Игнатова.

Още по темата – в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна