Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на годишната инфлация в САЩ през февруари до 6%

Годишната инфлация в Съединените щати се забави през февруари до 6% от 6,4% през януари, бележейки отслабване за осми пореден месец до най-ниско ниво от септември 2021 г., показват последни данни на Бюрото по трудова статистика.

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през февруари с 0,4% спрямо януари.

Забавяне има при растежа на цените на храните (до 9,5% от 10,1% през февруари), докато цената на употребяваните автомобили и камиони продължава да намалява (спад с 13,6% след понижение с 11,6% месец по-рано). Освен това цените на енергията се повишиха по-слабо (с 5,2% срещу 8,7% в началото на годината), докато цените на бензина спаднаха с 2% след повишение с 1,5% през януари. Ценовият растеж на мазута също се забави рязко (до 9,2% от цели 27,7% през януари), но цената на електроенергията се повиши по-силно (с 12,9% спрямо 11,9% месец по-рано).

Основният индекс на потребителските цени, който изключва храната и енергията, пък се повиши през февруари с 5,5% на годишна база, регистрирайки лек спад от увеличение 5,6% през януари. На месечна база основната инфлация нарасна през февруари с 0,5% спрямо януари.

След днешните данни търгуваните фючърси на федералната фондова лихва на Фед оценяват на около 88% вероятността за ново повишение на основната американска лихва с 25 базисни пункта на заседанието през следващата седмица спрямо вероятност от 73,8% преди оповестяването им.

Графика на индекса на потребителските цени (CPI) на САЩ (на годишна база)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени