Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меджидиев: Има 2 разумни решения - прекратяване договора с Pfizer или драстично намаляване на количествата

Асен Меджидиев
Снимка: БГНЕС

"Нуждите на България от ваксини срещу Covid-19 са напълно задоволени, складовите възможности – изчерпани, необходимост от нови доставки няма. В настоящата вече ескалирала ситуация има само две разумни решения: прекратяване на договора с Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH или драстично намаляване на количествата на база реални потребности, без финансови обезщетения за сметка на държавите." Тази позиция на България представи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на днешния неформален работен обяд на здравните министри на държавите членки на ЕС, в рамките на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част "Здравеопазване", в Брюксел.

Министър Меджидиев отбеляза, че натискът върху правителствата да закупуват ваксини за Covid-19 и през следващите години ще генерира обществено напрежение, тъй като става въпрос за количества, които няма да бъдат усвоени и съответно подлежат на бракуване от момента на доставка, поради липса на интерес за ваксиниране. "Темата касае отговорното и рационално използване на публичен ресурс, но и цялостното възприятие на обществото за характера на лекарствените продукти като лечебен, а не като търговски продукт", е посочил министърът, цитиран от БГНЕС.

В този контекст здравният министър изтъкна още, че липсва основание за продължаване на настоящия общ подход и занапред доставките на лекарствени продукти следва да се организират самостоятелно от всяка държава членка. "Не възразяваме да бъдат организирани общи търгове за нуждаещите се държави членки, но сме против генерирането на натиск за участие на всички държави членки, свързан с неоправдана бюджетна тежест. Сключването на договори за лекарствени продукти следва да бъде ръководено от наличието на потребности и реално търсене. С тревога следим подход, при който тези процедури се отклоняват от традиционната логика на търсене и предлагане, но и от установените правила, и вместо това на тях се гледа като на застрахователни събития."

България, Полша, Литва и Унгария представиха днес в Брюксел обща декларация. Със съвместната си ясна позиция министрите заявиха, че не държавите им не могат да приемат нови доставки от Pfizer/BioNTech, а настоящото предложено изменение е неприемливо и е нужно да се предоговори.

Меджидиев поясни, че нашата страна вече е бракувала два милиона дози, предстои да бракува още толкова, както и до юни да получи нови седем милиона дози. По неговите думи подготвяното от ЕК ново споразумение с "Пфайзер" за удължаване на срока на доставките предвижда "гъвкавост" на плащанията. Разбирам тази "гъвкавост" буквално като неустойка, заяви той.

Министърът посочи, че се предвижда разсрочване на доставките за следващите четири години, като намалените количества трябва да бъдат платени предварително. По неговите думи става въпрос за милиони евро, което за България е абсолютно неприемливо. Становището на България е, че количествата трябва да се плащат след получаване на доставката, заяви Меджидиев. Нямаме нужда въобще от никакви количества, добави той и отбеляза, че със средствата, предвидени за тези доставки, България би могла да построи детска болница и да останат пари. По неговите думи може да се очакват нови преговори в следващите месеци. Надявам се да постигнем нормални условия, заяви Меджидиев, цитиран от БТА.

Министърът каза, че пет държави са участвали в определянето на количествата на необходимите ваксини според броя на населението на страните от ЕС. Никой не е поискал нашето становище колко дози са ни нужни. Нашето искане е дозите да не се изчисляват по броя на населението, а според реалните потребности, в зависимост от това дали има нова вълна на ковид и нужда от ваксинация. Резултат от ваксините имаше, не можем да го отречем. Трябва да запазим възможността на нашата държава, ако се наложи, да може да вземе ваксини, но със сигурност не в такива огромни количества, които сега трябва да унищожаваме, каза още Меджидиев.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна