Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация „Енчо Керязов“ търси таланти за 12-ата „Нощ на звездите“

"Нощ на зведите"
Снимка: Фондация "Енчо Керязов"

Фондация „Енчо Керязов“ започва нова кампания за издирване на деца таланти в сферата на спорта, образованието и изкуството за 12-то издание на „Нощ на звездите“ . Приемането на кандидатури стартира на 20 март и щe приключи на 9 април. 

Основната мисия на фондацията е да насърчава и стимулира млади таланти в развитието на техния потенциал и да намира практики за съхраняване паметта за големите постижения на българското цирково съсловие през годините. 

Право на участие имат деца и младежи, които са постигнали високи резултати и имат отличия от световни, европейски и национални форуми – спортни състезания, фестивали по изкуства и олимпиади по образователни предмети (приоритетно комисията разглежда форуми и събития, включени в календара на Министерство на образованието и науката).



„В сайта на фондацията enchokeryazov.org има формуляри, в които учители, треньори, преподаватели, президенти на федерации и директори на училища могат да изтегрят, да попълнят и да  подават кандидатури на своите възпитаници. Родителите нямат право да подават заявления.И тази година няма да има промяна в категориите и те остават три – Образование, Изкуство и Спорт“, сподели специално за БНР известният цирков артист Енчо Керязов, който е и зам.-кмет на община Ямбол.

„Най-важното, което искам да напомня, е, че децата и младежите трябва да бъдат до 18 години,. И тази година кадидатите ще бъдат оценявани от комисии, които ще отсеят по 10 полуфиналисти във вяска категория, а след това от тяхте  ще изберат тримата финалисти", сподели  патронът на фондацията.

„Всяка година шоуто, което подготвяме в чест на децата таланти е различно. Стараем се да изненадаме публиката и никога това, което виждат на сцената не е такова, каквото са очаквали. Доста отдавна сме ангажирали гост-звездите. Първият артист, който ангажирахме беше клоуна, защото те са много малко в света. Изключително съм доволен, щастлив и горд, че за това издание успяхме да ангажираме една от звездите в цирковото изкуство, носител на Златен клоун от цирковият фестивал в Монте Карло – клоунът на клоуните Дейвид Лалибри. Отново зрителите ще видят Гвардейският представителен духов оркестър към представителната гвардейска част с главен диригент подполковник Ради Радев, който е и главен диригент на Българската армия. Те придават на всеки спектакъл уникална атмосфера и тържественост. Очакваме наш гост отново да бъде и президентът Румен Радев. Друг артист, който е уникален – това е Фреди Нок. Фреди има 7 рекорда вписани в Книгата за Рекордите на Гинес. Миналата година той премина по въже без никакви осигуровки над Античния театър на 30 метра височина. Тази година подготвяме съвсем различно изпълнение. Искам да благодаря за помощта на цирк Балкански, защото те ще ни помогнат с реквизита и с гости от Колумбия, които заедно с Нок ще опитат да направят нов световен рекорд. За да бъде изпълнен номера под Античния театър ще монтираме 200-тонен кран“, разкри още Енчо Керязов.

Носителите на годишните  награди в съответните категории ще бъдат обявени  на тържествената церемония-спектакъл „Нощ на звездите” на 26 август в Античния театър на Пловдив.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна