Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постепенно възстановяване на китайската икономика след премахването на Covid ограниченията

Икономическата активност в Китай се повиши през първите два месеца на 2023 г., тъй като потреблението и инвестициите в инфраструктура започнаха да се възстановяват от коронавирусната пандемията въпреки предизвикателствата на слабото глобално търсене и постоянния спад в сектора на имотите.

Премахването на строгите Covid ограничения от страна на Китай в края на 2022 г. започнаха да съживяват втората по сила световната икономика, която претърпя един от най-ниските си темпове на растеж от близо половин век, като анализаторите очакват възходящият импулс да се подобри още повече през следващите месеци.

Показателно за това бяха оповестени по-рано днес данни за нарастване на индустриалното производството и на продажбите на дребно.

Индустриалното производство нарасна през периода януари - февруари с 2,4% спрямо година по-рано след растеж с 1,3% в края на 2022 г., според данни на Националното статистическо бюро (NBS), докато осредните очаквания бяха за още малко по-добро повишение с 2,6 на сто.

Продажбите на дребно през първите два месеца на настоящата година пък скочиха с 3,5% спрямо същия период на миналата година, заличавайки напълно спада с 1,8% през декември 2022 г. Данните са в съответствие с очакванията на анализаторите и с надеждите за икономическо съживяване, водено от вътрешното потребление, тъй като слабото глобално търсене отслабва китайския износ.

В същото време инвестициите в дълготрайни активи през първите два месеца на годината бяха с 5,5% по-високи от същия период на 2022 г. и след повишение с 5,1% в края на миналата година.

Инвестициите в инфраструктура през януари - февруари се повишиха с 9% спрямо предходната година, движени от държавните разходи, насочени към подкрепа на икономиката. Инвестициите в имоти обаче все още намаляват с 5,7%, отразявайки предпазливостта на купувачите и предприемачите на жилища.

"Икономиката постепенно се възстановява тази година, но трябва да се отбележи, че пандемията навреди на корпоративните и личните баланси в продължение на няколко години и те все още се нуждаят от време за възстановяване", посочи говорител на NBS.

Китай си постави скромна цел за годишен икономически растеж от около 5% тази година, след като значително пропусна целите. заложени за 2022 г.

От NBS отбелязаха, че достигането на растеж на БВП с 5% през 2023 г. би било предизвикателство, "но трябва да сме наясно, че имаме условията, основата и увереността да постигнем тази цел".

През февруари нивото на градската безработица, базирано на национално проучване, се покачи до 5,6% от 5,5% през януари. Коефициентът на безработица сред младежите на възраст от 16 до 24 години пък достигна през февруари 18,1%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна