Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължаване на британската програма за енергийна помощ на домакинствата с още три месеца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските власти удължиха подкрепата за енергийните сметки на домакинствата с три месеца до края на юни, съобщи в сряда правителството, което трябва да помогне за облекчаване на свиването на разходите за живот във Великобритания, предаде Ройтерс.

Планът ще продължи от април до юни, спестявайки средно на едно домакинство 160 британски лири в продължение на три месеца.

Удължаването на плана ще помогне на домакинствата да се справят с горната граница на цените на енергийния регулатор Ofgem от 3280 паунда.

Новината идва часове преди министърът на финансите Джереми Хънт да обяви правителствения бюджет.

Запазването на ценовия таван ще позволи средните годишни енергийни сметки да останат на ниво от 2500 паунда за още три месеца.

Според предишните планове държавните субсидии бяха планирани да бъдат намалени от края на март, което означаваше, че сметките ще се повишат до 3000 паунда.

"Високите сметки за енергия са едно от най-големите притеснения за домакинствата, поради което ще запазим програмата за енергийна помощ на сегашното й ниво“, посочи Хънт.

В изявлението се добавя още, че се очаква цените на едро да спаднат през новия тримесечен период, което означава, че помощта вече няма да е необходима след него.

"Тъй като енергийните сметки ще намалеят от юли нататък, тази временна промяна ще преодолее разликата и ще облекчи натиска върху семействата, като същевременно ще помогне и за намаляване на инфлацията", отбеляза финансовият министър.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна