Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският институт IfW очаква растеж на БВП с 0,5% през 2023 г. на фона на упорито висока инфлация

Германският икономически институт IfW заяви в сряда, че не очаква силно икономическо възстановяване през 2023 г. поради продължаващите загуби в покупателната способност на потребителите в резултат на упорито високата инфлация.

Базираният в Кил институт повиши леко прогнозата си за растежа на германската икономика през настоящата година до 0,5% от 0,3% предишна оценка, докато правителство очаква повишение от едва 0,2 на сто.

За 2024 г. институтът IWF повиши прогнозата си за растеж от 1,3% на 1,4%.

"Германската икономика се бори да излезе от енергийната криза", посочи IfW в пролетната си макроикономическа прогноза и добави: "Икономическите последици от войната в Украйна спряха икономическото възстановяване от Covid пандемията и значително понижиха нивото на брутния вътрешен продукт"“

Според немския институт потребителските цени се очаква да се повишат с 5,4% през 2023 г. и с 2,1% през 2024 г.

"Високата инфлация намалява разполагаемите доходи на домакинствата и води до спад в частните потребителски разходи през текущата година“, отбеляза IfW.

"Ценовата инфлация остава упорита за момента, но движещите сили се променят. Докато възходящият импулс на енергийните цени отслабва на потребителско ниво, цените на други стоки се ускоряват с инфлационни нива от над 7%", се отбелязва в доклада.

"Икономическото представяне пострада в резултат на двойна криза, така че финансираните допълнителни разходи подхранват съответно по-висока инфлация“, коментира вицепрезидентът и ръководител на икономическите изследвания на IWF Щефан Куц.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна