Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на индустриалното производство през януари в ЕС, но при спад в България

Евростат

Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС нарасна през януари след спад през предходния месец, показват последни данни на европейската официална статистика Евростат.

В рамките на България обаче производство се сви за втори пореден месец и за четвърти път от последните пет месеца, според данните на Евростат.

Индустриалното производство в ЕС се понижи през януари с 0,3% спрямо декември 2022 г., когато се сви с 0,6%, като в рамките на еврозоната отбеляза повишение от 0,7% след спад с 1,3% месец по-рано, докато пазарните очаквания бяха за по-умерено нарастване с 0,4 на сто.

Производството на междинни продукти в ЕС и еврозоната отбеляза растеж съответно с 1,1% и с 1,5%, докато производството на дълготрайни потребителски стоки се понижи съответно с 0,9% и с 0,7%, на недълготрайни потребителски стоки - с 3,2% в ЕС и с 2,1% в еврозоната, а енергийното производство в ЕС остана на нивото от януари, докато в рамките на еврозоната се сви с 0,8 на сто.

Графики на индустриалното производство в ЕС и еврозоната


Най-силен производствен растеж на месечна база беше отчетен в Ирландия (с 9,3%), Швеция (с 5,9%) и Румъния (с 2%), докато най-голям спад отбеляза производството в Дания (със 7,1%), Унгария (с 5%) и Нидерландия (с 4,3%).

Промишленото производство в България обаче се понижи през януари с 3% спрямо последния месец на 2022 г., когато се сви с 0,2%, като четири други членки на ЕС отчетоха в началото на 2023 г. по-голям производствен спад от нашата страната, показват данните на Евростат.

Спрямо януари 2022 г. производството в еврозоната се повиши с 0,9% след спад с 2% месец по-рано, като в рамките на целия ЕС нарасна с 1% след понижение с 0,6% през декември 2022 г.

На годишна база индустриалното производство в България се сви през януари с 4,3% след повишение с 2,7% месец по-рано, като осем други страни членки на ЕС отчетоха по-голямо понижение на производството през първия месец на тази година (Словения, Румъния, Естония, Белгия, Люксембург, Словакия, Латвия и Литва).

Това е първото понижение на производството в нашата страна на годишна база от февруари 2021 г. насам.

Най-голям спад на индустриалното производство на годишна база през януари беше отбелязан в Литва (понижение с 12%), следвана от Латвия (спад с 9,8%) и Словакия (с 8,6%).

Индустриално производство в ЕС през януари (спрямо година по-рано)

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна