Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" не вижда масово изтичане на депозити, за да промени рейтингите на банките в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Стандард енд Пуърс" (S&P) не е поставила под негативно наблюдение рейтингите на други американски банки, освен на First Republic Bank, тъй като не наблюдава широко разпространено изтичане на депозити, заяви в сряда рейтинговата агенция - само часове, след като агенция "Мудис" (Moody's) намали перспективата си за банковата система на САЩ до "негативна" и от "стабилна", съобщава Ройтерс.

Колапсът на Silicon Valley Bank предизвика криза на доверието в банковия сектор, което доведе до изтичане на депозити от множество регионални банки, въпреки че властите на САЩ предприеха спешни мерки за укрепване на доверието.

Вчера S&P Global Ratings постави кредитния рейтинг на First Republic Bank под негативно наблюдение, което отразява по-ниското доверие във финансовата сила на кредитора. По-късно през деня обаче S&P заяви, че не е видяла доказателства, че неуправляемото изтичане на депозити, наблюдавано в няколко банки, се е разпространило нашироко в банковата система.

S&P заяви, че мерките на американските регулатори са дали на банките допълнителна ликвидност, въпреки че рейтинговата агенция предупреди, че условията са променливи и че някои банки показват по-големи признаци на стрес от други.

Снощи Moody's Investors Service преразгледа своята перспектива за банковата система на САЩ на "негативна" от "стабилна", за да отрази бързото влошаване на оперативната среда.

Рон О'Хенли, главен изпълнителен директор на управляващата активи State Street Corp, обаче отбеляза, че намаляването на перспективата от страна на Moody's е "ужасно прекалена реакция", тъй като регулаторите са успокоили пазарите, предаде Блумбърг.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна