Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци в Пакистан, арестът на експремиера Имран Хан е осуетен

Над 100 полицаи са пострадали при размириците

В Лахор, Пакистан, 15 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 100 пакистански полицаи бяха ранени днес по време на сблъсъци между полицията и привържениците на пакистанския опозиционен лидер и бивш премиер Имран Хан при опит той да бъде задържан, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Хиляди привърженици на Хан се събраха пред дома му в източнопакистанския град Лахор, за да осуетят ареста му. Бившият пакистански премиер е подсъдим по редица обвинения.

Вчера полицията и паравоенни отряди започнаха акция срещу привържениците на Хан, намиращи се около дома му. Силите на реда се опитаха за трети път през последните седмици да арестуват бившия премиер.

Привържениците на Хан, сред които имаше бивши министри и членове на парламента, замеряха полицаите с камъни и "коктейли Молотов", като раниха над 100 служители на реда. Най-малко осем от протестиращите също са били ранени, според здравен служител, цитиран от местни медии.

Поддръжници на бившия премиер Имран Хан се събират пред дома му, за да се противопоставят на ареста му, Лахор, Пакистан, 15 март 2023 г./Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицаите и паравоенните отряди не са били въоръжени и са действали максимално сдържано, каза министърът на информацията Мариум Аурангзеб. Протестиращите обаче казват, че някои от членовете на силите за сигурност са носели огнестрелни оръжия.

В клетвена декларация, адресирана до съда, Хан обеща днес, че ще се яви пред съдията на следващото заседание, насрочено за по-късно тази седмица, ако заповедта за неговото задържане бъде отменена, каза неговият адвокат.

Срещу Хан, който бе отстранен с вот на недоверие в парламента, са повдигнати множество обвинения, сред които едното е за продажба на държавни подаръци и не деклариране на приходите от тях, което според закона е задължително за всички политици, отбелязва агенцията. Бившият премиер каза, че неговите опоненти го преследват по нареждане на Запада, защото той е поддръжник на Русия.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени