Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: ЕЦБ вероятно ще вдигне лихвите отново с 50 базисни пункта въпреки банковите трусове

Членовете на Европейската централна банка все още са склонни към повишаване на лихвите с половин процентен пункт на заседанието в четвъртък, въпреки сътресенията в банковия сектор, тъй като очакват инфлацията да остане твърде висока през следващите години, посочи неназован източник на агенция Ройтерс.

Инвеститорите започнаха да се съмняват в ангажимента на ЕЦБ за ново голямо увеличение на лихвените проценти тази седмица, след като фалитът на Silicon Valley Bank (SVB) в Съединените щати предизвика вълни от продажби на банкови акции на световните финансови пазари.

Но източникът на Ройтерс, който е близък до Управителния съвет на централната банка, каза, че е малко вероятно ЕЦБ да се откаже от плана си да повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта на 16-и март, тъй като това би навредило на доверието в банката, след като тя обяви тази своя позиция на последното си заседание и тази позиция беше повторен неколкократно от нейния управител Кристин Лагард и редица нейни колеги.

Източникът добави, че официалните предложения за срещата все още не са разпространени, но централните банкери вече са видели новите тримесечни прогнози, които ще бъдат представени след края на утрешното заседание.

Новите прогнози за инфлацията за следващите две години ще бъдат по-ниски, отколкото тези през декември, но все пак ръстът на цените ще остане доста над целевото ниво на централната банка от 2% през 2024 г. и малко над нея през 2025 г.

Освен това прогнозите за основната инфлация, която изключва цените на храните и енергията, трябваше да бъдат преразгледани по-високо, което насърчи призивите за повече повишения на лихвените проценти от по-агресивно настроените по отношение на лихвите членове на Управителния съвет на ЕЦБ, известни като "ястреби", добави източникът на агенцията.

Говорител на ЕЦБ отказа коментар на информацията на Ройтерс.

И все пак, по-умерените централни банкери, които проповядват за по-голяма предпазливост при повишаване на разходите за заеми и предупреждават за риска от финансова нестабилност, се чувстват подкрепени от настоящата пазарна турбуленция, каза още източникът на Ройтерс.

Те вероятно ще се противопоставят на поемането на по-нататъшни увеличения на лихвените ставки и вместо това ще кажат, че всеки нов ход ще зависи от постъпващите икономически данни.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна