Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ отчита спад на руските приходи от износа на петрол заради западните санкции

Снимка: Алами/Ройтерс

Руските приходи от петрол спаднаха през февруари, тъй като износът намаля след ембаргото на ЕС върху вноса на петролни продукти от Русия по море, което влезе в сила миналия месец, съобщи в сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Износът на петрол от Русия е намалял с повече от 500 000 барела на ден, посочи МАЕ в своя редовен месечен доклад за петролните пазари. Агенцията предупреди, че огромните потоци, пренасочвани от Русия към Азия, могат да се окаже прекалено големи за индийските и китайските рафинерии.

Според МАЕ, докато руското нефтено производство "остана близо до предвоенните нива" през миналия месец, комбинираният износ на суров петрол и рафинирани продукти е намалял с повече от 500 000 барела на ден до 7,5 милиона барела на ден.

"Желаещи купувачи в Азия, а именно Индия и в по-малка степен Китай, разграбиха товари със суров петрол с отстъпка, но увеличаващите се обеми по вода предполагат, че делът на руския петрол в техния микс от внос може да стане прекалено голям, за да предизвика комфорт“, посочи МАЕ.

"Приходите вече намаляват", отбелязва МАЕ, добавяйки, че очакваните приходи от износ на петрол на Русия са намалели до 11,6 млрд. долара през февруари, което представлява спад с 2,7 млрд. долара спрямо януари, когато обемите бяха значително по-високи и почти половината от предвоенните нива.

"Руските фискални постъпления от продажби на петрол са се увеличили с 22% спрямо януари, след като правилата за експортно данъчно облагане бяха коригирани, но до ниво от 6,9 млрд. долара, което е едва 45% от нивото година по-рано, според руското финансово министерство", каза МАЕ в своя доклад.

Руските доставки за ЕС се сринаха с 800 000 барела на ден до 600 000 барела на ден, в сравнение с повече от 4 милиона барела на ден в началото на 2022 г. Доставките за Китай и Индия също намаляха, докато товарите без местоназначение скочиха с 600 000 барела на ден до 800 000 барела на ден, според оценките на МАЕ.

"Остава да се види дали ще има достатъчен апетит за руските петролни продукти сега, когато таванът на цените е в сила, или производството му ще започне да спада под тежестта на санкциите“, каза агенцията.

На глобалния пазар на петрол предлагането в момента изпреварва "все още слабото търсене", а запасите са нараснали до нива, невиждани от 18 месеца, се казва още в доклада на агенцията.

"Голяма част от излишъка от доставки отразява големия брой руски барели, които се надпреварват да се пренасочат към нови дестинации под пълната сила на ембаргото на ЕС. Режимът на санкциите на Г-7 е ефективен, като не ограничава глобалните доставки на суров петрол и на нефтени продукти, като същевременно ограничава способността на Русия да генерира приходи от износ", се казва в доклада на МАЕ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна