Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия очаква намаляване на производството на петрол и природен газ през 2023 г.

Николай Шулгинов, руски енергиен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия очаква производството на петрол и газ да спадне тази година в сравнение с 2022 г., отчасти поради съкращенията на производството, обявени за март, заяви руският енергиен министър Николай Шулгинов пред депутати в Думата в сряда, предаде Ройтерс.

Очакваното намаление на производството обаче се дължи на наложените западни санкции и на липсата на европейски купувачи за руските енергийни суровини, отбелязва агенцията.

"За 2023 г. очакваме нивата на производство на петрол да бъдат малко по-ниски, също и поради доброволното намаляване на добива“, отбеляза Шулгинов, цитиран от руската информационна агенция Интерфакс.

"Обемите на производство на газ ще продължат да намаляват както поради изоставянето на европейския пазар, така и поради времето за пренасочване на енергийните потоци на изток“, добави руският енергиен министър.

В началото на февруари руският вицепремиер Александър Новак каза, че русия, която е член на формата "ОПЕК +", доброволно ще намали производството си на петрол с 500 000 барела на ден през месец март в резултат на западните санкции и тавана на цените на руския петрол.

Решението на Русия да намали производството си на петрол този месец ще помогне да се балансира глобалният пазар на петрол, който в момента е в излишък, посочи малко по-късно през февруари Александър Дюков, главен изпълнителен директор на руската петролна компания "Газпром Нефт".

Намаляването на руското производство може да е "знак, че Москва може би изпитва трудности да пласира всичките си варели с петрол или може би е опит да се укрепят цените на петрола", каза Международната агенция по енергетика (МАЕ) в своя доклад за петролния пазар за февруари.

В доклада за март, публикуван днес, МАЕ каза: "Остава сега да се види дали ще има достатъчен апетит за руските петролни продукти, когато таванът на цените е в сила, или производството му ще започне да пада под тежестта на санкциите. Приходите вече намаляват“, отбелязва още агенцията.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна