Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на петрола с 5% до 15-месечно ценово дъно на фона на новите турбуленции в банковия сектор

Петролните фючърси поевтиняват с цели 5% по време на търговията в сряда, достигайки най-ниски нива от декември 2021 г., тъй като спада апетита на инвеститорите за рискови инвестиции на фона на нови трусове на финансовите пазари - този път свързани с драматичното поевтинява на акциите на швейцарската банка Credit Suisse с над 20 на сто.

Фалитите в края на миналата седмица на американските регионални банки Silicon Valley Bank и предизвика притеснения относно рисковете и за други банки с оглед на циклите на много рязко повишаване на лихвите от страна на Фед на САЩ и ЕЦБ.

Растящите лихви пък ще затегнат кредитирането в световната икономика, което би довело до намалена икономическа активност и до по-малко търсене и на петрол.

Рязкото поевтиняване на акциите на Credit Suisse само засили тези опасения.

В същото време Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира в мартенския си доклад, че глобалното предлагане на петрол ще надхвърли "комфортно" търсенето през първата половина на тази година.

Всички това води до рязко поевтиняване в сряда на черното злато като към 16.45 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 5% към 73,55 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 5,4% към 67,50 долара за барел. Това са най-ниските цени на петрола от края на 2021 г. насам.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна