Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Credit Suisse ще получи заем от Швейцарската централна банка в размер до 50 млрд. франка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Credit Suisse планира да получи заем в размер до 50 млрд. швейцарски франка (54 млрд. долара) от Швейцарската централна банка и да изкупи обратно свой дълг за около 3 млрд. франка в опит да повиши ликвидността си и да успокои инвеститорите ден след срива на нейните акции на фондовите борси, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Съобщението на голямата швейцарска банка помогна за прекратяване на агресивните продажби на финансовите пазари в азиатската сутрешна търговия в четвъртък след сривовете на фондовите борси в Европа и САЩ в сряда.

В изявлението си рано в четвъртък Credit Suisse заяви, че ще упражни опция за заемане от централната банка до 50 млрд. франка. Това последва уверенията на швейцарските власти в сряда, че Credit Suisse отговаря на "изискванията за капитал и ликвидност, наложени на системно важни банки" и че кредитната институция може да получи достъп до ликвидност на централната банка, ако е необходимо.

Снощи Швейцарската централна банка обяви, че е готова да осигури ликвидна защита на Credit Suisse, след като по-рано през деня от кредитната институция се обърнаха с молба към централната банка за публична демонстрация на подкрепа към нея.

В днешното си изявление Credit Suisse посочи, че е взела решението "да засили превантивно своята ликвидност", като заеме средствата от швейцарската централна банка под формата на краткосрочно ликвидно улеснение.

Банката също така планира да отправи търговско предложение за продажба на 10 деноминирани в щатски долари нейни първостепенни дългови ценни книжа на стойност до 2,5 милиарда долара и за четири деноминирани в евро първостепенни дългови ценни книжа на стойност до 500 милиона евро. Офертите за тези книжа изтичат на 22 март.

"Трансакциите са в съответствие с нашия проактивен подход за управление на цялостния ни състав на пасивите и оптимизиране на разходите за лихви и ни позволяват да се възползваме от текущите нива на търговия, за да изкупим обратно дълг на атрактивни цени", казаха от Credit Suisse.

Главният изпълнителен директор на кредитната институция Улрих Кьорнер каза, че мерките "демонстрират решителни действия за укрепване на Credit Suisse, докато продължаваме нашата стратегическа трансформация“. Преструктурирането на банката под неговото управление включва продажба на част от инвестиционната банка на Credit Suisse и съкращаване на хиляди работни места.

"Моят екип и аз сме решени да вървим бързо напред, за да предоставим по-проста и по-фокусирана банка, изградена според нуждите на клиентите“, добави Кьорнер, който беше назначен за главен изпълнителен директор през юли 2022 г.

Този ход е последният опит на Credit Suisse да си върне доверието на инвеститорите след поредица от скандали и неуспехи, които разтърсиха швейцарската банка и понижиха цената на акциите й до рекордно ниски нива под 2 франка за една акция.

Акциите на Credit Suisse затвориха търговията в сряда със спад от 24,2% към рекордно дъно от 1,697 франка, което доведе до намаляване на пазарната стойност на швейцарската банка под 7 млрд. франка. Акциите в банката, която набра допълнителен капитал от 4 млрд. франка само преди няколко месеца, са поевтинели от началото на годината с 39% и с цели 85% през последните две години.

Междувременно акциите на Credit Suisse бележат ръст от около 21% на извънборсовата търговия преди старта на швейцарския фондов пазар в четвъртък, след като централната банка на страната предложи да предостави ликвидност на намиращия се в затруднения кредитор.

Графика на Credit Suisse (в швейцарски франка за акция)


Разпродажбата на акциите на Credit Suisse в сряда предизвика ново напрежение и върху банковите акции в Европа и САЩ, които вече бяха подложени на натиск с оглед на притесненията около фалита на банката SVB - най-големият фалит на американска банка от 2008 г. насам. Сривът на SVB дойде, след като стойността на дългосрочните съкровищни облигации, в които банката беше инвестирал, се срина на фона на агресивната политика на Федералния резерв за повишаване на американските лихви за борба с високата инфлация.

Инвеститори посочиха пред "Файненшъл таймс", че проблемите на Credit Suisse напомнят, че европейските банки също имат големи портфейли от облигации, чиято пазарна стойност също беше засегната силно от нарастващите лихвени проценти от страна на ЕЦБ и Фед.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна