Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олаф Шолц: ЕС се нуждае от банков и съюз на капиталовите пазар

Изказване на Олаф Шолц пред германския парламент (Бундестаг)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц отбеляза в четвъртък, че ЕС трябва да работи за завършване на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари, за по-гъвкави правила за държавна помощ, както и за облекчаване на регулациите на национално ниво, в опит да избегне повтарящи се и продължителни кризи в сектора.

Говорейки пред Бундестага, Шолц посочи още, че ще се стреми да засили европейската конкурентоспособност чрез поредица от реформи, които ще бъдат обсъдени на срещата на върха на ЕС в Брюксел следващата седмица (на 23 и 24 март).

"Нашата конкурентоспособност е предпоставката за икономически успех. А нашата конкурентоспособност е предпоставката за бъдещето на Европа като геополитически играч", каза той, цитиран от Ройтерс.

По-рано, след колапса на американската Silicon Valley Bank (SVB), Шолц настоя, че Германия не трябва да се тревожи за срива, като отбеляза, че "постигнахме значителен напредък в сравнение със ситуацията по време на финансовата криза през 2008–2009 г."

Германия ще достави на Украйна още оръжия и боеприпаси, обеща още канцлерът Олаф Шолц.

"Изключително важно е да предоставим на Украйна възможно най-скоро нужните боеприпаси. На срещата на върха на ЕС идната седмица ще обсъдим още мерки, така че да гарантираме постоянни доставки за Украйна. Германия е готова да отвори складовете си с военна техника и за други наши съюзници", подчерта Олаф Шолц. 

Той допълни, че санкционният натиск върху Русия ще продължи и призова за ефективни мерки срещу заобикалянето на западните санкции.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!