Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три пъти можеш да се разболееш от скарлатина, от варицела веднъж, след това иминитетът е до живот

Д-р Трифон Вълков за ръста на респираторните инфекции и последиците от пандемията

Топ инфекционист от Инфекциозна болница е гост в подкаста на БНР "В центъра на системата" за бума на скарлатина, варицела и бактериални инфекции при децата

Д-р Трифон Вълков, - инфекционист от Инфекциозна болница в София

Има ли бум на респираторни инфекции през този зимен сезон? Защо се отчита повишена заболеваемост най-вече при децата?

Има ли много хоспитализирани деца в Инфекциозна болница в столицата?

Колко често можем да прекараме скарлатина?

Защо родителите трябва да вакснинират най-малките срещу варицела?

Този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е посветен на вирусните и бактериални инфекции през този сезон.

Слушайте епизода тук: 

Гост в този епизод е:

⚕️Д-р Трифон Вълков - инфекционист от Инфекциозна болница в София - Катедра по инфекциозни болести към МУ София

От разговора ще научите:


⚕️Защо отчитаме бум на бактериални и вирусни инфекции този сезон

⚕️Каква е връзката между Covid - 19 и ръста на бактелиалните и вирусни инфекции този зимен сезон

⚕️Какви мерки може да предприеме РЗИ с оглед на разпространението на вирусните и бактериални инфекции при децата

⚕️Какво представлява скарлатината

⚕️Кои хора развиват скарлатина

⚕️Може ли да се провежда антибиотична профилактика за скарлатина

⚕️Колко пъти можем да се боледуваме от скарлатина

⚕️Кога изграждаме имунитет срещу скарлатина

⚕️Кои са усложненията при скарлатина

⚕️Що е то варицела

⚕️Трябва ли да се постави ваксина срещу варицела при децата на 1 година

⚕️Кога може ваксината срещу варицела да се постави преди една година на бебето

⚕️Може ли да се ваксинират срещу варицела бременните жени

⚕️Може ли да повторно да се заразим с варицела

⚕️Какво представлява ваксината срещу варицела

⚕️Приключва ли грипната вълна

Инфекциозна болница                    Снимка:БГНЕС

"Има повишена заболеваемост спрямо някои респираторни инфекции, но тази повишена заболеваемост е отнесена само към предходните няколко години. Тоест епидемиологичните мерки по време на пандемията задържаха разпространението на други вирусни заболявания и затова се отчитаха занижен брой заразени с други инфекции, различни от Covid - 19.

Така че, данните за това първо тримесечие на 2023 г. са съотносими, като тези преди декември 2019 г. , тоест преди Covid - 19 да бъде водещо заболяване - в годините 2018 -  2017 година.

Тоест не може да се каже, че отчитаме бум на варицела, скарлатина или респираторни инфекции", коментира пред БНР д-р Трифон Вълков - инфекционист от Инфекциозна болница в София.

Д-р Вълков посочи, че РЗИ е институцията, която при увеличен брой заразени в големи колективи, училища или детски градини, може да наложи карантиниране и забрана за посещение , или носене на лични предпазни средства, каквито бяха наложени от Министерството на здравеопазването по време на пандемията.

"Прави впечатление, че в момента основно от скарлантина, варицела и грип боледуват преобладаващо малките деца. Заразяването става в колективите, като сега на родителите им прави впечатление и са по-тревожни, защото няколко години децата не се срещаха толкова често с вирусите и бактериите, и сега с края на пандемията, те са по-изнежени и е нормално по-често да се разболяват.


В периода, в който те бяха ограничени, се създаде предопоставка за развитие на голям брой възприемчивост, тоест децата не обменяха помежду си вируси и сега това избуя и вместо детето да кара нещо на два - три месеца, то кара по две-три неща на месец.

По принцип всяко дете в ясла или детска градина на два - три месеца да прекарва някаква вирусна или чревна инфекция", поясни д-р Вълков. По думите му в болницата в момента има голям брой усложнени и хоспитализирани деца.

При скарлатината, която е бактериална инфекция, хората трябва да знаят, че могат три пъти да се разболеят. След това имунитетът е доживот. Анитибиотична профилактика не може и не трябва да се прави, а антибиотик трябва да се приема само при диагноситицирана с изследване инфекция и с проявени симптоми.

Д-р Вълков изясни също, че не може да се говори и за по-висока заболеваемост от варицела в периода преди появата на коронавируса, от друга страна това, което се наблюдава като протичане, като клиника на варицелата, по нищо не се различава от това, каквото е било в миналото.

"Моето мнение е както и на друго колеги - щом има възможност да се ваксинирате срещу варицела. Защото при нас идват тежки случаи, рядко се наблюдават смъртни случаи, но нищо не е изключено. Всяка бактериална инфекция протича тежко...има усложнения, както е при скарлатината. Такъв едни щам може да протече с тежки усложнения, засягащи вътрешните органи като опорно-вдигателният апарат, сърце, централна нервна система", допълни още за БНР д-р Вълков.

По думите му при грипа през този зимен сезон са наблюдавани също чести усложнения като менингита.



Д-р Трифон Вълков (MD, PhD) е специалист по Инфекциозни болести. Завършва медицина през 2013г. (Медицински университет, София). Работи последователно в отделение по въздушно-капкови, покривни, трансмисивни и невроинфекции и в отделението за лечение на пациенти с COVID-19 към СБАЛИПБ – „Проф. Ив. Киров“ ЕАД София, от началото на пандемията. В моментa е главен асистент по Инфекциозни болести към същата катедра (МУ-София). Придобива специалност по Инфекциозни болести (2018г.) и ОНС „ДОКТОР“ по Инфекциозни болести (2018г.). Член на Българското дружество по Инфекциозни болести. Научните му интереси са в областта на Клиничната вирусология и остри инфекции на ЦНС с вирусна и бактериална етиология.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени