Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка на Украйна запази основната си лихва на ниво от 25%

Централна банка на Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Украйна заяви в четвъртък, че запазва основния си лихвен процент стабилен на ниво от 25%, тъй като инфлацията досега остава висока през тази година, предаде Ройтерс.

Лихвеният процент е непроменен на 25% от юни 2022 г. насам, тъй като централната банка се опитва да държи инфлацията под контрол след мащабната криза заради руската военна инвазия, която наруши веригите за доставки и засегна силно украинската икономика.

Инфлацията в Украйна остава висока през първите два месеца на годината. Потребителските цени са нараснали с 24,9% процента през февруари на годишна база, показват правителствени данни.

"Инфлацията в началото на 2023 г. се забави по-бързо, отколкото очакваше централната банка, но все още остава висока“, се посочва в изявление на централната банка след края на днешното заседание.

Топлата зима е помогнала за увеличаване на предлагането на хранителни продукти и стабилизиране на пазара на горива, което е допринесло за забавянето на инфлацията. Но рисковете остават високи и включват войната и потенциалните допълнителни щети върху критичната инфраструктура на Украйна, каза още централната банка.

Тя очаква инфлацията да се забави до 18,7% през 2023 г.

Централната банка многократно е заявявала, че планира да запази основната си лихва стабилна на 25% поне до края на първото тримесечие на 2024 г., напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени