Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Димов оптимист за мача с Казахстан

Националите с наградата.
Снимка: Пресклуб "България"

Капитанът на националния отбор на България по тенис за мъже Валентин Димов вярва в силите на състава преди срещата с Казахстан от турнира за Купа "Дейвис".

Възпитаниците на Димов спечелиха промоция за Световна група I на надпреварата, след като надделяха над Нова Зеландия с 3:1 победи в Крайстчърч в началото на февруари, а през септември ще приемат казахстанците на клей в дебюта си на това ниво на отборния турнир.

Звездата на съперника е Александър Бублик, който е 46-и в световната ранглиста, но е достигал до 30-ото място. В традиционния квартет са още втората ракета на страната Тимофей Скатов (140-и в класацията на АТР), както и двойката Андрей Голубьов/Александър Недовесов, които са в топ 70 на класацията при дуетите.

"Имаме преки наблюдения върху отбора на Казахстан. Не само Бублик, но и втората им ракета Скатов, а също и двойката Голубьов и Недовесов. Момчетата са се срещали с тях по турнири, играли са, тренирали са заедно. Това, че сме домакини и ще играем на клей е по-добре за нас. Но в никакъв случай не можем да си позволим каквото и да е било подценяване. Казахстанците са опитен състав. Трябва да изберем правилната стратегия, да покажем отборен дух и още по-добра игра. Вярвам, че можем да надградим. Разчитаме и на подкрепата на българските привърженици на тениса", коментира Димов.

"Мачът през септември няма да има нищо общо със срещата с Нова Зеландия, където играхме на твърда настилка. Сега сме домакини и двубоят е на червено. По принцип Стратегията е индивидуална за всеки отделен мач. Имаме план според резултатите от сингълите от първия ден каква да бъде двойката, на кое да наблегнем, кой да остане по-свеж. Със сигурност срещу Казахстан предизвикателството ще бъде много по-голямо. Съперникът е доста по-опитен, с играчи с по-висок ранкинг. Трябва да сме подготвени много добре физически, защото във втория ден има двойки и два сингъла. Ще бъде доста трудно и почти сигурно ще се стигне до четвърти, пети мач", добави той.

Димов и двама от националите Александър Лазаров и Александър Донски получиха наградата за отбор на февруари на Пресклуб "България" за успеха в Крайстчърч.

"Това е още едно признание за положения труд и постигнатия успех. Да се надяваме да продължим в същия дух и през септември, а след това защо да не станем и отбор на годината", каза капитанът.  

Димов каза, че са водени разговори с най-добрия български тенисист Григор Димитров да се присъедини към състава за двубоя през септември.

"Още преди мача с Нова Зеландия сме водили разговори с екипа на Григор. Ще се радваме, ако успее да се присъедини към нас през септември. Надежда винаги има, оптимист съм", обясни още той.

Втората ракета на отбора Александър Лазаров пък разкри, че казахстанците могат да се подсилят с руснака Александър Шевченко (132-и в световната ранглиста), който е в процес на натурализация.

"Близък съм с Шевченко, който може би ще играе за тях през септември, тъй като е в процес на получаване на казахстански паспорт, а не е играл за Купа "Дейвис" за Русия. До септември има доста време, така че сигурно ще го уредят. Той е близо до топ 100 и може да им бъде втора ракета. Много добри приятели сме, играли сме на сингъл и на двойки. Със сигурност ще бъде интересно", коментира Лазаров.

Донски пък има впечатления от Недовесов.

"Като цяло не познавам казастанците. С Недовесов съм тренирал в Загреб през миналата година. Те са опитен отбор, но с добри игри смятам, че имаме доста хубави шансове", каза Донски.

Лазаров има пък има съвсем скорошни преки впечатления от Бублик, срещу когото игра в Дубай в края на февруари, но беше принуден да се откаже при 1:6, 0:1 заради контузия.

"Имах контузия още преди двубоя с Бублик. Мач не стана, просто не бях в състояние да играя. Надявах се адреналинът да ме вдигне, но болките бяха непоносими и трябваше да се откажа. Той показа добро отношение към мен, въпреки разликата в ранглистата между нас - аз съм двеста и нещо, а той е в топ 50. Беше гледал мои мачове, показа уважение, респект. Говорихме след двубоя, каза ми хубави неща", заяви Лазаров.

"На твърдо е много добър, има отличен сервис и не ти дава ритъм. Но психически не е от най-устойчивите, а в Купа "Дейвис" е съвсем различно. Случвало се е 500 да бие 50", добави той.

Лазаров вече се чувства добре физически и в неделя заминава за Швейцария за чалънджър, след което ще участва на още един турнир от веригата в Сан Ремо, а след това ще се включи и в състезание на АТР в Ещорил или Маракеш в началото на април.

"Минах през доста неприятни неща. Вече съм добре и психически, и физически. Целта ми през този сезон е да играя само в по-големи турнири. Дори да губя, да бъде от играчи от най-високо ниво", обясни той.

Донски пък заминава за Франция, където ще участва на чалънджър, в който ще се концентрира върху двойките, а след това и на два турнира от сериите "Фючърс", в които ще наблегне на сингъл.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна