Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси парираха сутрешното покачване след решението на ЕЦБ да вдигне лихвите с 0,5%

Европейските пазари на акции парираха първоначалното сутрешно повишение, след като ЕЦБ продължи с политиката си на сериозно повишаване на лихвите, вдигайки своите основни лихвени ставки с 50 базисни пункта за трето поредно заседание.

Преди днешното решение имаше известни очаквания, че разразилата се през последните дни криза на финансовите пазари с акцент върху банковия сектор може да накара централната банка да прибегне до по-умерено вдигане на лихвите с 25 базисни пункта.

След като тези очаквания обаче не се оправдаха, европейските фондови борси парираха голяма част от първоначалния подем, като обшият европейски индекс Stoxx 600 дори вече се върна към вчерашното ниво на затваряне.

Немският борсов индекс DAX пък вече нараства само с 0,3%, френският CAC 40 - с 0,6%, италианският MIB - с 0,1%, испанският Ibex 35 - с 0,5% и британският FTSE100 - с 0,3%, след като в началото на търговията в четвъртък те се повишиха с над 1%.

Междувременно търговията на Уолстрийт стартира със загуби, като индексът DJIA се понижава в началото на деня с 242 пункта (спад с 0,75%), широкият индекс S&P 500 спада с 0,55%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,26%.

За новото напрежение на Уолстрийт влияние оказва както и продължаващата политика на ЕЦБ за вдигане на евролихвите, така и оповестените малко по-рано днес силни данни от САЩ, показващи спад на молбите за помощи при безработица през последната седмица до близо исторически дъна, което е знак за все още силен американски пазар на труда и предпоставка, че Фед също ще продължи да затяга лихвите.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна