Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард, ЕЦБ: Икономиката ще се възстанови през следващите тримесечия

"Няма да има компромис" между ценовата и финансовата стабилност, като акцентът на ЕЦБ е върху първата

Пресконференция на Кристин Лагард след края на заседанието на ЕЦБ на 16.03.2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви на пресконференция след края на днешното заседание, че ЕЦБ очаква икономиката да се възстанови през следващите тримесечия.

Лагард подчерта, че икономиката на еврозоната е успяла да предотврати очакваното по-рано свиване през четвъртото тримесечие на 2022 г. и добави, че сега се очаква индустриалното производство да се повиши, докато пазарът на труда остава силен, а нарастващите заплати и спадащите енергийни цени вероятно "частично ще компенсират" загубата на покупателна способност, която много хора изпитват.

Ръководителят на ЕЦБ също така предупреди, че правителствените мерки, наложени за "защита на икономиката от въздействието на високите цени на енергията", трябва да бъдат временни и да бъдат оттеглени незабавно, след като цените паднат и рисковете намалеят.

Коментирайки възходящите рискове за инфлацията в еврозоната, Лагард посочи, че по-силното икономическо възстановяване в Китай може да повиши търсенето и в еврозоната.

Други фактори, които биха могли да допринесат за по-висока инфлация, са съществуващият натиск върху веригите на доставки и постоянното повишаване на инфлационните очаквания. От друга страна, отслабването на търсенето може да намали ценовия натиск, смята шефът на ЕЦБ.

Рисковете за икономическите перспективи пък са "наклонени в низходяща посока" (за по-слаб от очакваното икономически растеж) и "повишеното напрежение на финансовите пазари може да затегне по-обширните кредитни условия по-силно от очакваното и да намали доверието", подчерта управителят на ЕЦБ.

Кристин Лагард каза, че ликвидността в еврозоната е "перфектно адресирана" и настоя, че банката разполага с "обширни инструменти", за да се справи с напрежението на пазара и да помогне за осигуряване на финансова стабилност на фона на банковата криза.

Тя подчерта, че ЕЦБ има повече инструменти от Федералния резерв на САЩ за справяне с проблемите на финансовата стабилност, ако е необходимо, и е готова да ги използва.

Лагард обаче настоя, че "няма да има компромис" между ценовата и финансовата стабилност и че първата (високата ифлация) остава "основна цел" на ЕЦБ при вземането на решения относно паричната политика. Шефът на централната банка добави, че днешното решение за повишаване на лихвените проценти с 50 базисни пункта е взето с "голямо мнозинство" от членовете на ЕЦБ и че изпълнителният съвет на банката не е предложил друг вариант.

Лагард също така отбеляза на днешната пресконференция, че новите макропрогнози, начертани от централната банка, не включват последните финансови сътресения в банковия сектор и че засега е невъзможно да се определи бъдещият път на повишаване на лихвите.

Отбелязвайки, че нещата "са се развили много от 1-ви март насам", Лагард подчерта, че решението на ЕЦБ да повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта не включва нито едно от последните напрежения, свързани с американската Silicon Valley Bank и с швейцарската Credit Suisse, признавайки, че като цяло "нивото на несигурност е напълно повишено".

Тя подчерта, че следващото решение на централната банка ще бъде силно зависимо от данните, отбелязвайки, че в случай че базовата инфлационна линия продължи да се задържи висока, ЕЦБ "ще има повече основания за покриване" (за повишаване на лихвите), подчертавайки отново, че днешното решение на централната банка е било взето "с голямо мнозинство за доста кратко време".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!