Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетният концерт на Детския хор на БНР – една дълголетна, но свежа традиция

Детският радиохор с диригент Венеция Караманова
Снимка: БНР

Тазгодишният Пролетен концерт на Детския радиохор с главен диригент Венеция Караманова е на 17 март в зала „България“ от 19.00 ч.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" ръководителката на състава разказа:

„Хорът е създаден през 1960 г. Доколкото знам от маестро Недялков (основател и дългогодишен диригент на формацията - бел.авт.), те са били готови с програма, съставена изцяло от песни на български композитори, написани специално за нашия хор, но е оставено още малко време и през 1961 г. е направен първият Пролетен концерт. И оттогава без прекъсване (дори във времето на Ковид направихме един онлайн концерт за нашите приятели), вече 62 години ние отправяме нашия пролетен поздрав към публиката в дните, когато е създаден хорът. Честваме рождения си ден с нашия Пролетен концерт, тъй като първите репетиции са били на 21 и 22 март.“

И този път в празничната програма ще присъстват песните - емблеми на Детския радиохор, като „Майски балони“ от академик Христо Недялков. Първата част е съставена от български произведения на Парашкев Хаджиев, Любомир Пипков, Петър Ступел, Александър Танев, Атанас Косев, а втората включва пиеси от световната класика от Джузепе Верди, Астор Пиацола, Хоакин Родриго, Августин Лара, Пако Пеня.

За първи път в своята история хорът ще си партнира с изпълнител на класическа китара – в лицето на младия китарист Васил Игнатов. Заедно всички ще поднесат на публиката красивата и изключително популярна втора част на Концерта за китара и оркестър „Аранхуес“ от Родриго.

Като солистки във вечерта ще се включат две възпитанички на състава – сопранът Мария Славова, вече поела своя професионален път в оперното изкуство, и перкусионистката Деметра Анджалика.

Чуйте в звуковия файл какво още разказа Венеция Караманова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени