Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Прекратяване на огъня сега в Украйна по същество ратифицира завоеванията на Русия

Джон Кърби
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати отхвърлят предложенията за разрешаване на кризата, направени от Китай. Това съобщи на онлайн брифинг говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран в медиите.

"Вие видяхте плана от 12 точки (на Пекин)... Той призовава за прекратяване на огъня", каза Кърби:

 "И макар да звучи достатъчно разумно, звучи като добра идея, прекратяването на огъня сега по същество ратифицира завоеванията на Русия, то всъщност ще признае (териториалните) придобивки на Русия", добави говорителят. 

И още: "Според нас прекратяването на огъня сега ще представлява още едно нарушение на Устава на ООН", каза Кърби. По думите му "Русия всъщност би могла да се възползва от това прекратяване на огъня, за да укрепи още повече позициите си в Украйна, да възстанови силите си,...да ги преквалифицира, за да възобнови след това атаките".

"Честно казано, това не е стъпка, която според нас е стъпка към установяване на траен мир. Ако мирът бъде траен, ако бъде справедлив мир, бъде устойчив, той не може да бъде едностранчив и той задължително трябва да включва украинската гледна точка“, каза представителят на Белия дом. 

Телефонен разговор между президентите на Украйна и на Китай Володимир Зеленски и Си Цзинпин би бил много добро нещо, заяви още говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом, предаде АФП.

Уверявайки, че САЩ винаги са насърчавали такъв контакт, той заяви: "Ние мислим, че е много важно китайците да чуят позицията на украинците, а не само тази на Владимир Путин".

В края на февруари украинският президент Володимир Зеленски заяви, че предвижда среща с китайския лидер.  Според в. "Уолстрийт джърнъл" разговорът между двамата може да се състои след визита на китайския лидер в Москва, предвидена следващата седмица.

Пекин нито осъди, нито подкрепи експлицитно руската офанзива в Украйна, но същевременно оказа дипломатическа подкрепа за Москва, припомня АФП.

На 24 февруари Китай публикува документ в 12 точки, в който призовава Москва и Киев да се придържат към преговори за мир. 

Същевременно днес Кърби заяви, че САЩ имат намерение скоро да отпуснат на Украйна нова партида оръжия и военна техника. Той допълни, че САЩ не са променили позицията си относно евентуална доставка на Ф-16 на Украйна на фона на решението на Полша да предаде на Украйна свои изтребители.

Кърби каза също така, че САЩ имат намерение да продължават разузнавателните си полети над Черно море. Той заяви, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна и укрепването на НАТО, но не търсят конфликт с Русия.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна