Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес, 18 март

Бургаската опера представя „Риголето” от Джузепе Верди

Спектакълът ще бъде под палката на Матей Поп от Румъния

10
Снимки от генералната репетиция на "Риголето"
Снимка: Държавна опера - Бургас

Вечната история за подлост, прелъстяване, излъгани надежди, проклятие и зловеща развръзка, вплетени в либретото на една от най-известните опери от Джузепе Верди - "Риголето", ще бъде представена тази вечер на сцената на Бургаската опера.  Гост - диригент ще е Матей Поп /Румъния/. 


Противоречивият образ на шута Риголето ще бъде пресъздаден от баритона Александър Крунев - за него това е коронна роля, представяна с успех на различни сцени над 100 пъти. 

"Тази опера на Верди е една от най - добрите на композитора, има страхотна драматургия и образът на Риголето, който аз ще изпълня, е много тежък като състояние и емоция. Не е толкова труден вокално, колкото като емоция! По принцип това е негативен образ, но неговата драма е, че губи единственото, което има - дъщеря си. Той е безформен като фигура и това го озлобява и за това ехидно се държи с всички и те го проклинат и това проклятие го настига. Емоционално образът е много труден и героят много изразходва изпълнителя!", сподели Крунев.

Големият български баритон наскоро навърши 60 години, а на сцената на Бургаската опера неговата кръгла годишнина ще бъде официално чествана на 27 април с концерта "Александър Крунев и приятели“. 

повече може да чуете в звуковия файл: 

В ролята на Джилда в "Риголето" ще е Мария Цветкова-Маджарова. В ролята на Херцога на Мантуа ще е тенорът Михаил Михайлов /гост/, който преди дни се представи в ролята на Пинкертон в "Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини в Балтийската опера в Гданск, Полша. Басът Диман Панчев ще бъде в ролята на разбойника Спарафучиле, мецосопраното Йоана Кадийска, влиза отново в образа на Мадалена, сестра на Спарафучиле, Калина Попова, мецосопран, ще бъде в ролята на Джована, Граф Монтероне – басът Делян Славов, Граф Чепрано – Петър Тихолов, бас, Графиня Чепрано – Шмилена Султанова, сопран, Маруло – Бранимир Недков, баритон, Матео Борса – Любомир Тодоров, тенор, Паж – Стефка Христозова, сопран.



Режисурата на постановката, която залага на сложните взаимовръзки между действащите лица и психологически подход в изграждането на образите, е на доц. д-р Александър Текелиев, художник е Иван Попов, диригент на мъжкия хоров състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. Представлението е със субтитри на български език, които дават възможност да се проследи в детайли драматургичният сюжет и диалозите.


Музиката на "Риголето“ от Верди е възхитителна, постановката постига цялостно внушение, изследвайки характери и представяйки драматични съдбовни обрати, изпълнението – на високо художествено ниво. Завладяваща е обединяващата емоция във Вердиевата опера, спояваща по осезаем начин отделните компоненти на спектакъла, в който всеки един от участниците е равностоен – като вложена професионална енергия и желание.

 Силните преживявания и емоции са гарантирани в съботната вечер на 18 март от 19.00 часа в залата на Бургаската опера.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна