Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват пълна "Арена София" за баскетболната купа

Снимка: Пресклуб България

Целта ни е да заразим децата с баскетбола. Около това мнение се обединиха президентът на ЦСКА Роберт Гергов и президентът на Левски 2014 Константин Папазов на съвместната им пресконференция преди предстоящия турнира за купата на България по баскетбол.

Надпреварата ще се проведе в най-голямата зала у нас - "Арена София". На 21 март са четирите четвъртфинала, на 22 март са полуфиналите, а финалът ще бъде на 24 март (петък). 

"Купата отдавна не е била в София и никога не е била в "Арена София". Благодарим на федерация по баскетбол и на Министерството на спорта. Както знаете, без помощ от министерството много малко клубове биха имали достъп до тази зала. Каня всички на мачовете, създали сме достатъчно добра организация", заяви Гергов.

"Приехме едно предизвикателство, категорично. Но не се учудвайте в близостта между Левски и ЦСКА. През 1994 година, когато бях президент на Славия, с Александър Чакмаков бяхме заедно. Първият треньор на Славия беше (настоящият треньор на ЦСКА - бел. р.)  Росен Барчовски. Роберт тогава беше играч в Славия. Така че нашата близост, заложена много отдавна във времето, дава предпоставка за тази съвместна организация", каза Папазов.

"Баскетболът е един от най-интелигентните спортове. На терена има съперници, но извън него тези хора ядат един общ хляб. Едно време билетите за Левски и ЦСКА свършваха ден преди мачовете и феновете на едните и на другите седяха заедно по трибуните. Нямаше войни и битки. В нашия спорт взаимоотношенията ни с ЦСКА са прекрасни и дадоха възможност да се роди тази идея. Ако зала "Универсиада" беше свободна, може би щяхме да кандидатстваме с нея. Но заетостта на залата ни принуди да летим и да мечтаем. И стигнахме дотук, до "Арена София". Надявам се това събитие да бъде катализатор за нещо положително в бъдеще. Знаем, че тази зала никога не е събирала повече хора от 6000 човека на баскетболен мач, което се случи на бенефиса на Георги Младенов. Помним и гостуванията на европейските шампиони Панатинайкос и Барселона, когато в залата имаше 2000 души. Ние нямаме тази баскетболна публика, която се надяваме, че във времето ще възпитаме. Надяваме се, че и с помощта на медиите залата ще се напълни максимално. Радващото е, че това е единствената зала в България, която не дава предимство на нито един от отборите и всички клубове в Националната баскетболна лига подкрепиха решението турнирът да се проведе в София", добави още Папазов.

Той каза, че българският баскетбол трябва да използва популярността, която в момента има Александър Везенков, за да запали децата към играта. 

"Тази година той е най-добрият играч в Европа. Надявам се догодина да е най-добрият и в НБА. Трябва да използваме това нещо. Това е огромен плюс, какъвто рядко се случва. Ние като негови съграждани само може да се гордеем с него, но трябва да използваме този момент, за да увеличим популярността на баскетбола сред децата и хората", обясни той.

Роберт Гергов допълни, че всички деца от баскетболни школи, както и всички ученици, ще влизат в зала "Арена София" безплатно, а Константин Папазов се пошегува, че лично ще напише болнични на учениците, за да извини отсъствията им, а ако се налага "дори ще изпея нещо на Емил Димитров на директорките".

Изпълнителният директор на БФБаскетбол Филип Виденов изрази очакване турнирът за купата на България да се превърне в празник за зрителите.

"Надявам се това, което ще се случи другата седмица, да продължи добрата тенденция да виждаме хубав баскетбол, която се забелязва още от европейското първенство насам. Надявам се софиянци да се насладят на баскетбола. "Арена София" е перфектно съоръжение, в което не всеки човек може да влезе спокойно. Така че и от тази гледна точка ще бъде интересно", каза той.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна