Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Може ли изкуственият интелект да създава изкуство?

Разговор за съвременно изкуство и за новия форум Wide Art

“85% от съвременното изкуство не е добро”. С коментар на този цитат от Джери Солц започва този разговор с изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Те обсъждат може ли да има обективни критерии, по които обекти от съвременното изкуство да се дефинират като “добри”. Двамата са организатори на новия форум за съвременно изкуство Wide Art, за който също разказват. 

Чуйте интересния разговор!


Дискусия в предаването се отключва и по темата - може ли изкуствения интелект да създава изкуство. За пример се дава новата дигитална услуга Dall-E и генерираните изображения от нея по ключови думи "калейдоскоп" и "радио журналист". (Резултатите можете да видите във видеото по-долу)


Радослав и Теодора създават лекционни събития от нов тип и приобщават публики от различни сфери към света на съвременното изкуство и култура. С Wide Art тяхната организация “Art & Culture Today” разгръща досегашната си шестгодишна дейност към един по-мащабен формат еднодневно събитие с мултидисцплинарен характер. 

Във форума WIDE ART на 18 март 2023 от 13 часа - ще вземат участие изявени български и чуждестранни специалисти от различни области на изкуството, хуманитаристиката, науката, публицистиката, както и публични личности с отношение към съвременното изкуството. Всеки от тях ще представи най-актуални, ярки и изключителни в естеството си феномени, открития, проблеми, тенденции и парадокси, свързани с тяхната сфера на експертиза или значими лични преживявания.  Публиката на WIDE ART ще може да открие пресечни точки между изкуство и психология, наука, технология, философия, мултижанрови артистични практики и др. 

Участници са Георги Тошев (журналист), Giuseppe Lo Schiavo (Италия/Англия) (съвременен художник), Иво Димчев (пърформанс артист, хореограф, визуален артист, певец), Мария Василева (изкуствовед и куратор), Мариана Тодорова (футуролог), Николай Неделчев (бизнесмен и колекционер), Светлозар Василев (психоаналитик) , Taras Chernienko (Украйна) (хореограф и съвременен звуков артист), Теодора Константинова и Радослав Механджийски (изкуствоведи, куратори, създатели на Art & Culture Today и Wide Art Forum). 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени