Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планират фотоволтаични централи с мощност четири гигавата в „Мини Марица-изток“

Снимка: Дарина Колева

До 10 години на територията на „Мини Марица-изток“ да бъдат изградени 4 гигавата фотоволтаични централи. Това е една от представените от енергийния министър Росен Христов идеи, които е обсъдил днес на среща с ръководството на държавното дружество, шефовете на рудниците и синдикатите.

По думите му производството на енергия от възобновяеми енергийни източници може да става върху неизползваемата земя на територията на трите рудника.

„Идеята е около 30-40 000 декара да бъдат рекултивирани и там да бъдат изградени мощностите. Земята ще бъде отдадена на концесия за период от 30 години. От 3 до 8 хиляди лева на декар излиза към момента подобна рекултивация, а в същото време най-добрата земеделска земя в Добруджа се търгува за около 3-4 хиляди лева за декар. Затова и за държавата е по-изгодно частни инвеститори да се заемат с рекултивацията и след това в най-добрия вариант да изградят на обновените терени възобновяемите централи“, обясни енергийният министър.

Сред изискванията към инвеститорите ще е да не преотдават правото на концесия на други лица или фирми, както и да се ангажират с експлоатацията на парка.

В плановете е заложен и зелен енергиен парк от 150 мегавата на „Мини Марица-изток“. Но за рекултивацията на терена и там ще се търси частен инвеститор.

Идеята е държавните мини да връщат вложената сума разсрочено от продажбата на електроенергията от парка.

Как зелената сделка ще се впише в "ТЕЦ Марица изток 2", като същевременно ще запази поминъка и живота в региона?

Според министър Христов един от вариантите е включването на енергетици, миньори, а и хора, които живеят на територията на комплекса "Марица-изток", във виртуална централа. Планът е на покривите на къщите да бъдат поставени соларни устройства, а за това държавата да плаща на съгласилите се такса или за известно време токът за тях да е по-евтин или напълно безплатен. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна