Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с най-силен ръст на разходите за заплати в ЕС през последното тримесечие на 2022 г.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. разходите за труд за отработен час в Европейския съюз са се повишили с 5,8% спрямо същото тримесечие на предходната година, докато тези в еврозоната са нараснали с 5,7%, сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Разходите за труд на фирмите включват не само възнагражденията и работните заплати, изплащани на наетите лица, но и непреки разходи за труд - предимно вноски за социално осигуряване, плащани от работодателя.

В еврозоната възнагражденията за отработен час са се увеличили с 5,1%, докато непреките разходи за труд са нараснал със 7,7%, а общите разходи за труд са нараснали с 5,7% през четвъртото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година. В целия ЕС почасовите надници и заплати са се увеличили с 5,4%, общите разходи за труд - със 5,8%, а компонентът извън заплатите - със 7,2 на сто.

Най-значим ръст на разходите за заплати за отработен час през четвъртото тримесечие на годишна база в ЕС е регистрирала в България (скок с 16,5% на годишна база), следвана от Литва (повишение с 15,7%) и Унгария (с 14,9%), като още четири страни членки са отбелязали увеличение на показателя с над 10 на сто, а именно Румъния (с 11,2%), Словения (с 10,8%), Полша (с 10,2%) и Естония (с 10,1%).

Общите разходи за отработен час в България пък са нараснали през последното тримесечие с 16,1%, а компонентът извън заплатите - с 13,8 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!